Mainos
Mainos

Yhdysvallat tiukentaisi viisumittomien valvontaa

Tiukennus koskisi maita, jotka kuuluvat niin sanottuun viisumivapausohjelmaan. Suurin osa näistä maista on Euroopassa.

Yhdysvallat haluaisi tiukentaa ilman viisumia maahan tulevien matkailijoiden valvontaa, kertovat viranomaiset. Viranomaisten mukaan kyse olisi matkustajien taustojen tarkistamisesta.

Tiukennus koskisi maita, jotka kuuluvat niin sanottuun viisumivapausohjelmaan. Ohjelmassa on 27 maata lähinnä Euroopasta. Niistä saa matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia korkeintaan yhdeksäksikymmeneksi päiväksi. Ohjelmaan kuuluvat myös Australia, Japani, Singapore ja Brunei, ja sitä on tarkoitus laajentaa uusiin maihin Aasiassa ja itäisessä Euroopassa. Suomikin kuuluu ohjelmaan.

Osana tiukennuksia Yhdysvallat haluaisi myös mahdollisuuden lähettää aseistettuja järjestyksenvalvojia ulkomaisille Yhdysvaltain-lennoille, jos lentoyhtiön kotimaa ei pysty takaamaan lentojen riittävää turvallisuutta. Nykyisellään useiden ohjelmassa mukana olevien maiden aselaki kieltää aseistautuneet valvojat.

Viranomaiset haluavat myös tiukemman valvonnan kadonneille tai varastetuille ulkomaisille passeille sekä nykyistä helpomman kotiin palauttamisen niille ulkomaalaisille, jotka Yhdysvaltain tuomioistuin on karkottanut. Lisäksi halutaan yhtenäiset normit matkustusasiakirjoille.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme