Mainos
Mainos

Yhdysvallat vetosi YK-kokouksessa Kiinaan Pohjois-Korean suitsimiseksi

Yhdysvallat on vedonnut YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa Kiinaan, jotta maa tehostaisi pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley muistutti kokouksessa, että Pohjois-Korea käy 90 prosenttia ulkomaankaupastaan Kiinan kanssa ja totesi, että päävastuu pakotteiden valvomisesta on Kiinalla.

Yhdysvallat uhkasi uusilla pakotteilla paitsi Pohjois-Koreaa itseään myös maita, jotka jatkavat kaupankäyntiä Pohjois-Korean kanssa.

– Tuomme tulevina päivinä turvallisuusneuvoston käsittelyyn päätöslauselmaluonnoksen, joka on suhteessa Pohjois-Korean toimien kiihtymiseen.

Kiina toisti kokouksessa aiemman ehdotuksensa, jossa Yhdysvallat ja Etelä-Korea keskeyttäisivät yhteiset sotilasharjoituksensa ja Pohjois-Korea jäädyttäisi vastavuoroisesti ydinaseohjelmansa. Maa korosti vastustavansa sotilastoimia.

– Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.

Venäjä puolestaan ilmoitti vastustavansa paitsi sotilastoimia myös uusia pakotteita Pohjois-Korealle. Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov sanoi muun muassa, että kaikkien täytyy tiedostaa, etteivät pakotteet ratkaise ongelmaa.

– Me yksinkertaisesti syöksymme kohti pattitilannetta, Safronkov sanoi pakotteista.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäkokoukseen pohtimaan Pohjois-Korean tilannetta, sillä maa testasi varhain tiistaina Suomen aikaa mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme