Mainos
Mainos

Kyteekö Yhdysvalloissa uusi mellakka? – poliisi jäi taas syytteittä

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungin suuri valamiehistö on päättänyt, ettei nosta syytettä valkoihoista poliisia vastaan tapauksessa, missä poliisin epäillään käyttäneen kuristusotteita aseettomaan tummaihoiseen mieheen.

Poliisit pidättivät miehen heinäkuussa New Yorkin Staten Islandilla. Häntä epäiltiin laittomasta savukkeiden myynnistä ja pidätyksen yhteydessä yksi poliiseista käytti mieheen kuristusotetta. Mies menetti pidätyksen yhteydessä tajuntansa ja kuoli myöhemmin sairaalassa. kuolemansyyntutkinnassa selvisi, että kuristusote on vaikuttanut kuolemaan. Tapaus tallentui videolle ja se levisi kulovalkean tavoin internetissä herättäen jälleen keskustelun yhdysvaltaispoliisien voimankäytöstä.

New Yorkissa kuristusotteet ovat poliisilta kiellettyjä. Oikeus kuitenkin päätti, ettei poliisi joudu syytteeseen kuolemasta.  

– Punnittuaan esitettyjä todisteita, valamiehistö ei katsonut tarpeelliseksi äänestää syytteestä, sanoi Richmondin piirisyyttäjä lausunnossaan.  

New Yorkin pormestari Bill de Blasio on pyytänyt ihmisiä reagoimaan oikeuden päätökseen rauhallisesti. 

Joukko ihmisiä kokoontuikin heti päätöksen jälkeen kaupungin keskustaan Times Squarelle, mutta ainakin aluksi tilanne pysyi rauhallisena.  

– Tämänpäiväisen ratkaisun lopputulos on epämieluinen monille kaupungissa, sanoi de Blasio. 

Viime viikolla Missourissa oikeus päätti olla nostamatta syytettä valkoihoista poliisia vastaan, joka ampui epäselvissä olosuhteissa aseettoman nuoren tummaihoisen miehen. Tapaus aiheutti isoja mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja. 

Obama: Amerikkalainen ongelma

Myös presidentti Barack Obama huomioi oikeuden päätöksen puheessaan. Obaman mukaan on liikaa tapauksia, joissa ihmisten luottamus tasavertaiseen kohteluun horjuu.  

– Joissakin tapauksissa kyse voi olla vääristä havainnoista, mutta joissakin tapauksissa se on totta. Jokaisen amerikkalaisen velvollisuus on nyt tunnustaa, että kyseessä ei ole musta tai ruskea ongelma, vaan amerikkalainen ongelma, Obama sanoi.

Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut monta juttua, joissa valkoihoisia poliiseja on epäilty muun muassa liiallisesta voimankäytöstä mustaihoisia epäiltyjä vastaan. Missourin Fergusonin tapaus sattui elokuussa. Lisäksi esimerkiksi Clevelandissa Ohiossa poliisi ampui marraskuussa 12-vuotiaan mustaihoisen pojan, joka heilutteli puistossa leikkiasetta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme