Mainos
Mainos

Yhdysvalloissa pelätään lisää ympäristökatastrofeja - maassa arviolta puoli miljoonaa hylättyä kaivosta

Coloradon osavaltion vanhassa kultakaivoksessa viime viikolla sattunut ympäristöonnettomuus on kuumentanut keskustelun Yhdysvaltain kaivoslaista.

Ympäristöjärjestöt vaativat kaivosyhtiöiltä ympäristöonnettomuuksien jälkisiivousta, mutta sitä ei voimassaolevassa 1800-luvulta peräisin olevassa kaivoslaissa vaadita. Nyt kongressilta vaaditaan koko kaivoslain pikaista uudistamista.

Washingtonissa päämajaansa pitävä Earthworks on ympäristöjärjestö, ja toimistolla ollaan hyvin huolissaan.

– Pelkäsimme, että tällainen katastrofi tulee, se olisi voinut olla vieläkin pahempi, sanoo Aaron Mintzas Earthworkista MTV Uutisille.

Totta onkin, että Coloradon osavaltiossa sijaitseva vanha kultakaivos oli vuotanut ennen todellista onnettomuutta jo pitkään. Viime viikolla Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston vieraillessa paikalla raskasmetallia sisältävää jätevettä pääsi kuitenkin purkautumaan vieressä virtaavaan Animas-jokeen toista kymmentä miljoonaa litraa. Ympäristösuojeluviranomainen on arvioinut, että siivoustyöt kestävät vuosia ja maksavat kymmeniä miljardeja.

Ympäristötahot ovat kuitenkin erityisen huolissaan, että Yhdysvalloissa on heidän arvionsa mukaan puoli miljoonaa onnettomuuskaivoksen tyyppistä vanhaa kaivosta. Eikä lohdutusta Coloradon kaltaisille tragedioille eikä mahdollisille muille ympäristökatastrofeille anna ainakaan voimassa oleva laki.

– Pahinta voimassa olevassa 1872-vuonna luodussa kaivoslaissa on, ettei se vaadi kaivosyritystä tekemään mitään omien sotkujensa siivoamiseen. Sen lisäksi se mahdollistaa kaivosyhtiön lunastamaan jopa kultaa sisältämää maata muutamalla dollarilla hehtaari eikä ympäristöstä tarvitse välittää kuin ihan vähän, Mintzas kertoo.

Ympäristöjärjestöjen lisäksi nyt myös osa poliitikoista on herännyt vaatimaan kaivoslain uudistamista. Maan ympäristönsuojeluviranomainen onkin arvioinut, että noin 40 prosenttia maan läntisen osan vesistöistä on jollain tasolla saastunut kaivoksien jätevesistä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme