Mainos
Mainos

Yhdysvaltain avustusponnistelut eivät vakuuta puertoricolaisia – kynnelle kykenevät jättämässä saaren

– En halua asua täällä enää, toteaa 18-vuotias puertoricolainen Eyleen Gonzalez epäröimättä uutiskanava CNN:lle keskellä tuhoutunutta kotikaupunkiaan Toa Bajaa.

Hurrikaani Marian iskiessä Yhdysvaltain Puerto Ricoon kaksi viikkoa sitten Gonzales menetti monen muun puertoricolaisen tapaan kotinsa. Siitä lähtien hän on naapureineen elänyt ilman sähköä. Juoksevaa vettä on neljänneksellä Toa Bajan asukkaista. Ruokaa, polttoainetta ja muita perustarvikkeita on jonotettava tuntitolkulla.

Tilanne on sama kaikkialla Puerto Ricossa, eikä lähitulevaisuudessa juuri näy lohtua. Kotien lisäksi monelta tuhoutui koko elinkeino.

Yksi heistä on 32-vuotias opettaja Franchesca Rivera. Hän jäi työttömäksi myrskyn suljettua koulut. Hurrikaani tuhosi täysin myös perheen kukkabisneksen.

– Tarvitsen tuloja. Jos oppitunnit eivät ala, lähden kuukauden sisällä Floridaan. Ensin minä ja lapset ja sitten mieheni, Aiboniton kaupungissa asuva Rivera kertoo uutistoimisto AFP:lle.

"Kaikki yrittävät päästä pois"

Puertoricolaisten mukaan liki kaikki kynnelle kykenevät suunnittelevat vähintään väliaikaista muuttoa mantereelle. Asiantuntijat arvioivat, että edessä on muuttoliike, joka on vielä voimakkaampi kuin aiemmat, Puerto Ricon talousvaikeuksista johtuneet joukkomuutot.

– Kaikki yrittävät päästä pois. Kaikki. Keskiluokka, hyvätuloiset, pienituloiset, kaikki. Joko vähäksi aikaa tai pysyvästi, sanoo Floridan yliopiston politiikan ja kansainvälisten suhteiden professori Astrid Arraras.

Yliopiston siirtolaisuusasiantuntija Jorge Duanyn mukaan edessä on "erittäin laajalle" leviävä muuttoaalto.

– Emme tiedä, aikovatko nämä ihmiset jäädä pysyvästi (Manner-Yhdysvaltoihin), mutta selvää on, että muuttoliike on suurempi kuin ennen hurrikaania.

Hurrikaanissa kaiken menettäneitä on jo evakuoitunut muualle Yhdysvaltoihin, eniten New Yorkiin ja Floridaan, missä asuu jo runsaasti puertoricolaisväestöä.

Floridan paikallismedian mukaan osavaltio avaa tiistaina kolme avustuskeskusta Puerto Ricosta paenneille.

Puerto Ricossa asuu 3,4 miljoonaa ihmistä. Manner-Yhdysvalloissa asuu lisäksi jo noin viisi miljoonaa puertoricolaista. 


Voivat muuttaa Floridan poliittisen kartan

Yhdysvaltain Floridan osavaltion poliittinen kartta saattaa muuttua merkittävästi Puerto Ricosta muuttavien asukkaiden myötä.

Hurrikaanituhojen takia muuttoliike mantereelle vahvistuu merkittävästi, sanovat asiantuntijat. Florida on uusien tulokkaiden suosiossa, sillä siellä asuu jo paljon puertoricolaisväestöä.

Vuoden 2015 tilastojen mukaan viidestä miljoonasta Manner-Yhdysvalloissa jo asuvasta puertoricolaisesta miljoona asuu Floridassa. Heistä suuri osa on muuttanut osavaltioon vuoden 2006 jälkeen, jolloin talouskriisi ajoi Puerto Ricon itsehallintoalueen vararikkoon.

Jatkossa Floridan puertoricolaisväestön odotetaan vain kasvavan, mikä voi näkyä osavaltion äänestyskäyttäytymisessä esimerkiksi presidentinvaaleissa, sanoo Floridan yliopiston siirtolaisuusasiantuntija, antropologi Jorge Duany.

Puertoricolaiset ovat Yhdysvaltain kansalaisia, mutta asuessaan Puerto Ricon saarella heillä on äänioikeus vain presidentinvaalien esivaaleissa. Manner-Yhdysvaltoihin muuttaneet puertoricolaiset sen sijaan voivat rekisteröityä asuinosavaltioissaan äänestäjiksi missä tahansa yhdysvaltalaisvaaleissa, presidentinvaalit mukaan lukien.

Floridassa republikaanipuolueen kannatus on perinteisesti ollut vahvaa. Viime presidentinvaaleissa osavaltio asettui tukemaan vaalit voittanutta republikaanien Donald Trumpia.

Puertoricolaisten enemmistö sen sijaan on demokraatteja – ja nyt saaren jäljellä olevasta 3,4 miljoonan asukkaan väestöstä suuren osan kerrotaan harkitsevan muuttoa.

– Ehdottomasti puertoricolaisten määrän kasvu voisi vaikuttaa Floridaan poliittisesti, Duany sanoo.

Hän uskoo uusien asukkaiden vaikuttavan myös Floridan talouteen uusien yritysten ja kulttuuriin omien juuriensa kautta.

– Vaikka osa heistä on kaksikielisiä, puertoricolaiset säilyttävät latinokulttuurinsa ja vahvistavat Floridan latinalaisamerikkalaistumista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme