Mainos
Mainos

Yhdysvaltain presidenttikisassa paljon on ihonväristä kiinni

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien odotetaan ottavan kiivaasti yhteen väittelyssä aamuyöllä Suomen aikaan. Demokraattien ennakkosuosikki Hillary Clinton ja kannatuksissa kurottava Bernie Sanders kilpailevat parhaillaan maan mustan väestön äänistä, kun republikaanien ehdokkaiksi pyrkivät keskittyvät valkoisen työväen kosiskeluun.

Republikaanien ehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin ei uskottu koskaan onnistuvan kampanjoinnissaan näin pitkälle. Ei varsinkaan, kun hän haukkui meksikolaiset rikollisiksi, sillä tutkijat pitävät latinojen ääniä välttämättöminä presidentin valinnassa.

Sävy on kuitenkin muuttunut myös analyytikoiden puheissa, sillä republikaanit eivät enää edes yritä miellyttää maan latinoja. Trumpin puheet eivät ole nykykampanjoissa edes kärjekkäimpiä, sillä haastaja Texasin senaattori Ted Cruz osaa myös pelotella. Hän julkisti Trumpin tv-mainoksen jälkeen oman videonsa, jossa hän uhkasi maahanmuuttajien vievän kaikki yhdysvaltalaisten työpaikat.Valkoisen työväenluokan tavoittelu peliliike

Republikaanit ovat usein varakkaiden valkoisten suosiossa puolueen ajaman pienemmän tasaveroprosentin vuoksi. Nyt puolue laajentaa tietoisesti politiikkaansa koskettamaan valkoista, kouluttamattomampaa työväenluokkaa. Se on vielä osin tavoittamaton ja tyytymätön äänestäjäkunta, sillä moni ei ole koskaan äänestänyt.

Demokraateille mustat ja latinot tärkeitä

Demokraateilla on oma valkoinen liberaalimpi kannattajakuntansa ja ennakkosuosikki Hillary Clinton on myös maan mustan väestön ehdoton suosikki. Nyt Clintonia kirivä Sanders on ottanut mustien työttömyyden ja heikomman koulutuksen asiakseen ja Clintonin toimistossa tutistaan. Noin 13 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä on mustia ja heidän äänet ovat tärkeitä demokraateille. Mustien kosiskelun jälkeen alkaa latinoiden huomioiminen, sillä heitä väestöstä on arviolta 17 prosenttia.

Vaikka Clinton johtaa Sandersia yhä valtaosassa osavaltioita, ennakkosuosikki joutuu ryhdistäytymään, sillä Sanders ottaa häntä koko ajan kiinni. Clintonin lähipiirin kerrotaankin jo pelkäävän vuoden 2008 tapahtuvan uudelleen. Silloin tuntemattomampi haastaja Barack Obama meni yllättäen ennakkosuosikki-Clintonin ohi ja aina presidentiksi saakka.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme