Mainos
Mainos

Yhdysvaltain ulkoministeri vahvistaa: Pohjois-Korean ohjus oli mannertenvälinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vahvistaa Pohjois-Korean testanneen mannertenvälistä ballistista ohjusta. Tillersonin mukaan ohjuskoe tarkoittaa Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistuvan uhan eskaloitumista.

Tillerson sanoo, ettei Yhdysvallat tule koskaan hyväksymään ydinaseistettua Pohjois-Koreaa.

Aiempien asiantuntija-arvioiden mukaan varhain tiistaina Suomen aikaa laukaistu ohjus saattoi olla kantamaltaan yli 6 000 kilometriä. Se riittäisi Yhdysvaltain Alaskaan asti.

Pohjois-Korean laukaisema Hwasong-14-niminen ohjus nousi noin 2 500 kilometrin korkeuteen ja lensi noin tuhannen kilometrin matkan ennen syöksymistään Japaninmereen.

Pohjois-Korea ilmoitti jo aiemmin, että laukaisu oli sen ensimmäinen onnistunut mannertenvälisen ohjustyypin koe. Keskiviikkona maan valtiollinen uutistoimisto väitti testatun ohjustyypin kykenevän kantamaan raskasta ydinkärkeä.

Uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi ohjuslaukaisun olleen "lahja yhdysvaltalaisille paskiaisille näiden itsenäisyyspäivänä". Yhdysvallat juhli eilen 4. heinäkuuta itsenäisyyspäivää.

YK:n pääsihteeri: "Uusi, räikeä rikkomus"

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään hätäkokouksen Pohjois-Korean ohjuslaukaisun takia, vahvistavat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Kokous alkaa kello 22 Suomen aikaa.

Kokousta vaati Yhdysvallat Japanin ja Etelä-Korean tukemana. Se on määrä pitää suljetuin ovin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi yöllä Suomen aikaa Pohjois-Korean ohjuskokeen.

– Tämä teko oli jälleen uusi räikeä rikkomus (YK:n) turvallisuusneuvoston päätöslauselmia vastaan ja tilanteen vaarallista eskalointia, Guterres sanoi lausunnossaan.

Guterres vaati Pohjois-Koreaa noudattamaan kansainvälisiä velvoitteitaan ja lopettamaan provokaatiot. Hän lisäsi, että kansainvälisen yhteisön on lisäksi pysyttävä yhtenäisenä Pohjois-Korean muodostamaan "vakavaan haasteeseen" vastaamisessa. Tällä Guterresin tulkittiin viitanneen Kiinan ja Yhdysvaltain kiristyneisiin suhteisiin.

Eilen Venäjä ja Kiina ehdottivat, että Pohjois-Korea lopettaisi ohjuskokeet ja samaan aikaan Yhdysvallat ja Etelä-Korea lakkaisivat pitämästä Pohjois-Koreaa ärsyttäviä yhteisiä sotaharjoituksia.

Kuitenkin heti Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuslaukaisun jälkeen Yhdysvaltain puolustusvoimat ja Etelä-Korean armeija tekivät yhteisen ohjusharjoituksen. Yhdysvaltain puolustusvoimien mukaan kyseessä oli vastaus Pohjois-Korean "laittomiin toimiin", kertoo CNN.

Harjoituksessa laukaistiin ohjuksia Etelä-Korean aluevesille.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme