Mainos
Mainos

Yhdysvaltain ulkopolitiikka näkyy Gazan kriisissä

Gazan kriisin kovimpien taisteluiden aikana Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati alueelle välitöntä tulitaukoa, mutta ei Hamas eikä edes läheinen liittolainen Israel totellut pyyntöä. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry pyrki neuvottelemaan alueelle tulitauon, mutta samalla maan kongressi päätti toimittaa Israelille lisää ammuksia. Mistä ristiriitaiselta näyttävä tilanne johtuu?  

Seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo, että Israel on Yhdysvalloille sisäpoliittinen asia, jota ei pysty selittämään ulkopoliittisilla argumenteilla.  

Israelin ja USA:n suhde lämpeni 1960-luvun lopussa

-Ranska oli Israelin tärkein aseistaja vielä 1960-luvulla ja kriittisempi USA esti muun muassa Israelin Nato-jäsenyyden.  

-Israelin ja USA:n suhde lämpeni Israelin vuoden 1967 sodan jälkeen, jonka se kävi ympäröivien arabimaiden muodostaman liittoutuman kanssa. Euroopan ja Israelin suhteet puolestaan huononivat.  

-Erityisesti Richard Nixonin presidenttikaudella 1970-luvun taitteessa Israel oli Yhdysvalloille tärkeä alueellinen ystävä kylmän sodan vuoksi. USA tuki Israelia, joka oli vastavoima arabisosialisteille ja Neuvostoliiton kanssa läheiset suhteet omaaville maille.  

-Nykyisin USA tukee vuosittain Israelia sotilaallisesti 20 miljardilla dollarilla. Israelilla on tärkeä rooli terrorisminvastaisessa taistelussa.  

-Yhdysvalloissa asuu noin viisi miljoonaa juutalaista, ja Israelilla on Yhdysvaltain kongressissa vahva tuki. Juutalaiset ovat poliittisesti aktiivisia ja rahoittavat kymmenillä miljoonilla konservatiivisia kristittyjä ja poliitikkojen vaalikampanjoita.   

-Lähi-idän merkitys on vähentynyt USA:ssa maan omien liuskekaasu- ja öljyesiintymien vuoksi. Joidenkin tutkijoiden mielestä Israelista on tullut Yhdysvalloille taakka.  


– Presidentti ja ulkoministeri ovat olleet maan kongressia kriittisempiä Israelin suhteen, mutta merkittäville poliitikoille liiallinen Israel-kriittisyys on poliittinen itsemurha. Obaman hallinto on myös heikko, Juusola sanoo ja viittaa Obaman demokraatti-hallinnon poliittiseen vääntöön republikaanien kanssa. Republikaanit ovat perinteisesti olleet erittäin Israel-mielisiä.  

Tasapainoilua liittolaisten kanssa   

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen opettajan Olli Teirilän mukaan Yhdysvallat pyrkii Lähi-idässä tasapainoilemaan eri maiden suhteiden kanssa.  

– Osaltaan Yhdysvallat haluaa ylläpitää vahvaa suhdettaan Israeliin, mutta samalla se ei halua vahingoittaa suhteitaan ja osittaista vaikutusvaltaansa lähialueen muihin maihin.  

– Yhdysvallat todennäköisesti varoo viimeiseen asti käyttämästä sellaista retoriikkaa, joka vahingoittaisi Israelin uskottavuutta itsenäiseen päätöksentekoon kykenevänä valtiona.  

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola painottaa, ettei Yhdysvallat ole Gazan kriisissä puolueeton välittäjä.  

– Hamas on Yhdysvaltojen terroristijärjestöjen listalla. Yhdysvallat pyrkii kuitenkin estämään omien kasvojensa menetyksen Lähi-idässä ja tasapainoilee Israel-politiikan lisäksi myös liittolaistensa Turkin, Egyptin ja Saudi-Arabian kanssa.  

– Qatarin kanssa Yhdysvallat on tehnyt isot kaupat, mutta Qatar on puolestaan lähellä Hamasia ja maan huhutaan aseistaneen Hamasia. Näin Yhdysvaltain liittolaissuhteet menevät välillä ristiin, Aaltola kertoo. 

”Nykykonfliktista USA:ssa monipuolisempi kuva”  

Uutistoimisto TT:n haastattelema journalismin opettaja Kelly McBride floridalaisesta Poynter-instituutista sanoo, että Gazan kriisi on näkynyt amerikkalaismediassa monipuolisemmin kuin aiemmin. Hänen mukaansa palestiinalaisten näkökulma saa enemmän näkyvyyttä kuin aiemmin.   

– Aiemmin amerikkalaismedia on ollut laajalti Israel-mielinen, mikä on vaikuttanut siihen, ketkä asiantuntijat saavat kommentoida Lähi-idän tilannetta, McBride sanoo TT:lle.  

– Mutta tilanne on muuttumassa. Meillä on nykyisin enemmän arabimaahanmuuttajia ja he tekevät hyvää työtä näyttääkseen toisen puolen konfliktista. En tiedä, onko palestiinalaismielisiä asiantuntijoita löytynyt aina täältä, mutta nyt niitä on kiistatta enemmän, McBride arvioi.  

Professori Juusolan mukaan Yhdysvaltojen suhtautuminen Israeliin on muuttumassa kasvavien vähemmistöjen ja nuorten asenteiden muuttumisen takia.  

– Se ei näy vielä käytännön tasolla, mutta muutaman vuosikymmenen kuluttua tilanne voi olla toinen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme