Mainos
Mainos

Yhdysvaltain varapresidentti aloitti vierailunsa Tallinnassa

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence on saapunut kaksipäiväiselle vierailulle Viroon.

Mike Pence laskeutui iltapäivällä Tallinnaan, ja hän tapasi alkuillasta isäntämaa Viron pääministerin Jüri Ratasin.

Huomenna Pence tapaa Viron presidentin Kersti Kaljulaidin, Latvian presidentin Raimonds Vejonisin ja Liettuan presidentin Dalia Grybauskaiten.

Baltia odottaa USA:lta selväsanaista sitoutumista Nato-rintamaan

Ennakkoarvioiden mukaan Pencen odotetaan vakuuttavan Baltian maiden johdolle, että Yhdysvallat pitää kiinni sitoumuksistaan puolustaa Nato-liittolaisiaan.

Virossa akuutein huoli ja epäilys Yhdysvaltain sitoutumisesta sotilasliitto Natoon ja Euroopan puolustamiseen on väistynyt viime aikoina. Näin arvioi Baltian politiikan professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta.

– Suurimmat odotukset kohdistuvat siihen, että Pence sanoisi erittäin selvästi, että Naton viides artikla (velvoite puolustaa liittolaisia) on edelleen voimassa ja tärkeä, arvioi Kasekamp STT:lle kotonaan Tallinnassa.

Jo kesän mittaan presidentti Donald Trump on yrittänyt vakuutella eurooppalaisia kumppanimaita siitä, että Yhdysvallat on Naton viidennen artiklan ja turvatakuiden takana.

Kasekampin mukaan Trump on muutoinkin ollut pakotettu sopeuttamaan puolustus- ja Venäjä-linjaansa poliittiset realiteetit, kuten maan kongressin toiveet huomioiden.

Viikonloppuna kerrottiin, että Trump aikoo allekirjoittaa Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin, vaikka aiemmin oli spekuloitu, että hän saattaisi käyttää veto-oikeuttaan asiassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme