Mainos
Mainos

Yhdysvaltalaiskoneiden epäilty ilmatilaloukkaus – "15 minuuttia on pitkä aika"

Rajavartiolaitos sekä puolustusministeriö pysyivät illalla vaitonaisina epäillystä ilmatilanloukkauksesta. Kahden yhdysvaltalaiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan eteläpuolella noin kello 17 tänään.

Koneet ehtivät olla Suomen ilmatilassa noin 15 minuuttia. Kapteeniluutnantti Matti Hägerström Länsi-Suomen merivartiostosta sanoo, että näin varhaisessa vaiheessa on vaikea sanoa paljonkaan.

– 15 minuuttia on pitkä aika, mutta siihen vaikuttaa esimerkiksi, mihin suuntaan kone on ollut menossa tai mikä suunniteltu lentoreitti on ollut. Kaikki on mahdollista, mutta näin tutkinnan alussa emme voi vielä kommentoida, Hägerström sanoo.  

Rajavartiolaitokselta ei kommentoida STT:lle, saatiinko koneeseen radioyhteyttä tai tehtiinkö sille tunnistuslentoa.   

-Tieto tuli meille puolustusministeriön kautta. Emme tiedä, miten he ovat koneen havainneet. Asiaa selvitetään, sanoo Hägerström.

Aiemmin tänä vuonna Suomen ilmatilaa on loukattu kerran, kertoo puolustusministeriön erityisasiantuntija Kristian Vakkuri STT:lle. Venäläinen kuljetuskone loukkasi Suomen ilmatilaa kesäkuussa noin minuutin.

Lisäksi puolalaiskoneen epäiltiin loukanneen Suomen ilmatilaa maaliskuussa.   
Yhdysvaltojen koneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa aiemmin tällä vuosikymmenellä. Tapauksia on ollut Hägerströmin mukaan muutamia, mutta yleisiä ne eivät ole.  

– Hyvin harvinaisia, jos näin nyt voi sanoa, hän luonnehtii.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme