Mainos
Mainos

Tutkija tyrmää Ahtisaaren puheet rauhansopimuksesta – "hänen on oltava varovainen"

Washingtonissa toimiva vanhempi tutkija Michael O’Hanlon kyseenalaistaa brittilehti The Guardianissa julkaistun Suomen entisen presidentin Martti Ahtisaaren haastattelun sisältöä.

Brookings Instituutin tutkijan mukaan Venäjän ehdottamia Syyrian rauhansopimuksia ei voi ottaa todesta.

The Guardianin eilen julkaisema Ahtisaaren haastattelu levisi laajalti maailmalle. Ahtisaari kertoi haastattelussa, kuinka Venäjän YK-lähettiläs olisi tarjonnut vuonna 2012 länsimaille rauhansopimusta, jossa Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi astunut kunniakkaasti syrjään.

Ahtisaaren mukaan länsimaat eivät kuitenkaan tarttuneet tilaisuuteen, sillä Assadin uskottiin kaatuvan muutenkin.

– Kukaan ei tiennyt vielä silloin, että al-Assad voi kestää näin pitkään. Mutta kaikki puhuivat politiikassa myös mitä puhuivat. Jos presidentti Ahtisaari tai joku muu uskoo Venäjän vuoden 2012 puheiden heijastavat oikeasti todellisuutta, hänen on oltava hyvin varovainen. Mielestäni meillä ei ole mitään syytä uskoa, että Venäjä olisi koskaan halunnut al-Assadia oikeasti pois vallasta, O’Hanlon sanoo MTV Uutisille Washingtonissa.

– Mielestäni Ahtisaari on siinä väärässä, että Venäjä olisi halunnut oikeasti saada Assadin pois, ja me emme olisi muka hoitaneet osuuttamme. Siinä hän on tosin oikeassa, että osuutemme koko kriisistä olisimme voineet hoitaa paremmin, O’Hanlon sanoo.

Ahtisaari korosti kansainvälistä huomiota saaneessa haastattelussa länsimaisten vastuuta Syyrian sodan pakolaisista. Hän muistutti, että hätää kärsiviä on autettava.

Syyrialaiset kärsivät vuosia jatkuneesta sisällissodasta al-Assadin hallinnon ja hajanaisen opposition välillä.

Myös terroristijärjestö Isis pitää hallussaan merkittävää osaa maata. Yhdysvaltojen mukaan Isis käyttää tappamiseen nykyään myös kemiallisia aseita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme