Mainos
Mainos

Yhdysvaltalaistutkijat löytäneet kaksi mustaa aukkoa

Yhdysvaltalaistiedemiehet ovat löytäneet kaksi jättimäistä mustaa aukkoa samasta galaksista.

Nasan tutkijat kertoivat tiedotteessaan, että massaltaan yli sadan miljoonan auringon kokoiset mustat aukot kiertävät toisiaan 400 miljoonan valovuoden etäisyydellä maasta. Tämä on ensimmäinen kerta kun yhdestä galaksista löydetään kaksi suurta mustaa aukkoa. Mustat aukot löydettiin NGC 6240 -nimisestä galaksista.

-Tämä on ensimmäinen kerta, kun havaitsemme kaksi mustaa aukkoa toistensa lähellä. Se on varoitus suuresta painovoima-aallosta tulevaisuudessa, saksalaisen avaruusfysiikkaan keskittyneen Max Planck instituutin tiedemies Günther Hasinger sanoi.

Tiedemiesten mukaan mustat aukot yhdistyvät useiden satojen miljoonien vuosien päästä. Se aiheuttaa "katastrofaalisia" painovoima aaltoja ja säteilyä.

Mustat aukot ovat suuria materiaa imeviä keskittymiä avaruudessa, joiden painovoima on niin suuri, että edes valo ei pääse niistä ulos.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 20.11.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme