Mainos
Mainos

Yhdysvaltoihin matkustavilta sormenjäljet

Yhdysvallat vaadi viisumittomilta vierailijoilta biotunnistepasseja vielä runsaaseen vuoteen.

Yhdysvaltoihin ilman viisumia matkustavilta eurooppalaisilta - myös suomalaisilta - otetaan tästä päivästä lähtien sormenjäljet. Turvatarkastuksessa maahan saapujat myös valokuvataan digitaalisesti.

Yhdysvaltain viranomaiset vakuuttavat, että maahantulomuodollisuudet sujuvat keskimäärin noin 15 sekunnissa ja lisäävät huomattavasti turvallisuutta. Sormista kuvataan vain kummankin käden etusormet. Tiedot tallennetaan tietopankkeihin, joihin ilmoitetaan myös matkustajan nimi, syntymäaika, kansalaisuus, sukupuoli ja passin numero.

Yhdysvallat ei sen sijaan vaadi viisumittomilta vierailijoilta biotunnistepasseja vielä runsaaseen vuoteen. Biotunnistepasseja koskevan lain oli alun perin määrä tulla voimaan jo 26. lokakuuta, mutta elokuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö päätti antaa uuden järjestelmän valmistelulle vielä vuoden lisäaikaa.

Biotunnistepassin avulla matkustajan henkilöllisyys voidaan varmistaa joko kasvoista, sormenjäljestä tai silmän iiriksestä. Niiden käyttöön ottoa ovat hidastaneet muun muassa passeihin liitettävien mikrosirujen huono saatavuus ja toistaiseksi epävarma käyttökestävyys.

(STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme