Mainos
Mainos

Yhdysvaltojen kärsivällisyys loppu Pohjois-Korean suhteen – Trump syytti jo Kiinaa

Yhdysvaltojen strateginen kärsivällisyys Pohjois-Korean suhteen on lopussa, sanoi Etelä-Koreassa vieraillut ulkoministeri Rex Tillerson. Hänen mukaansa Yhdysvallat etsii nyt mahdollisuuksia puuttua Pohjois-Korean tilanteeseen.

– Me tarkastelemme uusia keinoja diplomatian, turvallisuuden ja talouden osalta. Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, Tillerson sanoi.

Tillersonin mukaan sotilaallinen puuttuminen on yksi pöydällä olevista vaihtoehdoista. Erityisesti silloin jos Yhdysvallat katsoo, että Pohjois-Korean aseohjelma nostaa uhan niin korkealle, että on toimittava.

– Todellakaan emme halua, että asiat etenevät sotilaalliseen konfliktiin, Tillerson sanoi toimittajille Soulissa.

Trump syytti Kiinaa auttamattomuudesta

Presidentti Donald Trump tviittasi Tillersonin kommenttien jälkeen, että Pohjois-Korea käyttäytyy todella huonosti ja on "pyörittänyt" Yhdysvaltoja vuosia. Hän syytti Kiinaa, ettei se ole tehnyt mitään auttaakseen.

Trump vakuutti jo tammikuussa, että Yhdysvallat on sitoutunut maiden yhteiseen puolustukseen Pohjois-Korean uhkaa vastaan. Yhdysvalloilla on noin 28 000 sotilaan joukot Etelä-Koreassa. 

Tillerson: Pyrkimykset epäonnistuneet

Viime vuosikymmenten yritykset pysäyttää Pohjois-Korean ydinasepyrkimykset ovat epäonnistuneet, Tillerson kommentoi torstaina Japanissa. Pohjois-Korea on pyrkinyt kehittämään ydinaseosaamistaan. Esimerkiksi viime vuonna maa teki kaksi ydinkoetta. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kehuskellut maan vahvistaneen ydinasepelotettaan. 

Tillerson sanoo, että nykyisillä voimillaan Pohjois-Korea on todellinen uhka eikä Pohjois-Korean asevarustelun jättäminen nykyiselle tasolle ole sopivaa.

Tillerson on ensimmäisellä Aasian-matkallaan ulkoministerinä.

Hän jatkaa lauantaina matkaansa Pekingiin, jossa Pohjois-Korea-keskustelun uskotaan jatkuvan. Tillersonin odotetaan vetoavan Kiinan johtajiin, että maa asettaisi paineita naapurilleen.

YK on asettanut useita pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan maan tekemien ydin- ja ohjuskokeiden takia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme