Mainos
Mainos

Yhdysvaltojen välivaalien tulos hikoiluttaa Obaman kainaloissa

Yhdysvaltain huomisissa välivaaleissa ennustetaan syvenevää tappiota presidentti Barack Obaman demokraateille.

Kyselyjen mukaan republikaanit olisivat ottamassa edustajainhuoneen lisäksi demokraattien senaatin haltuunsa. Demokraattipresidentin kahden viimeisen vuoden ei uskota tuloksen toteuduttua olevan helppoa.

- Kun sanon, että demokraateilla on heikot mahdollisuudet saada senaatti takaisi, niin se on kiertoilmaus sille, että se on mahdotonta. Ellei jotain todella uskomatonta tapahdu, sanoo Global Strategy Groupin puhemies Jefrey Pollock toimittajille New Yorkissa.

Joka toinen vuosi järjestettävissä välivaaleissa äänestetään edustajainhuoneesta ja kolmasosasta senaatista. Republikaanit eivät tarvitse senaatin enemmistön saamiseen kuin kuusi paikkaa, joten voitto näyttää todennäköiseltä. Myös historiankirjat osoittavat, että pitkään vallassa olevan presidentin puolue häviää viimeisissä välivaaleissa.

- En ole Barack Obama. Olen hänen kanssaan eri mieltä aseista, hiilestä ja ympäristöasioista, sanoo republikaanien naisehdokas ase kädessään.

Kyseessä on yksi lukuisista vaalimainoksista, joilla republikaanit hyödyntävät Obaman laskevia kannatuslukuja.

Obaman tuki puolueella vaalikampanjoiden yhteydessä ei ole sujunut kuin oppikirjoissa. Marylandissa hänen puheensa keskeytettiin huutelulla ja buuauksilla ja osa käveli ulos salista, vaikka kyseessä oli demokraattien oma vaalitapahtuma.

Amerikkalaiset ovat täysin kyllästyneitä kongressin voimattomaan päätöksentekoon ja Washingtonin vallan rapistumiseen. Mikäli republikaanit ottavat kummatkin kamarit haltuunsa, päätöksenteon ja yhteistyön presidentin ja kongressin välilä ennustetaan olevan entistä jähmeämpää.

- Viime aikoina kongressin erilaiset poliittiset pattitilanteet voi näyttäytyä ulospäin sellaiselta toimintakyvyttömyydeltä, samaan aikaan osavaltioissa lainsäädöntötyössä saadaan paljonkin aikaan, sanoo Suomen Washingtonin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde MTV Uutisille.

Välivaalien jälkeen alkaa puolueiden valmistuminen vuonna 2016 pidettäviin presidentinvaaleihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme