Mainos

YK arvostelee Indonesian poliisia kansanäänestyksen alla

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tänään yksimielisesti ehdotuksen maailmanjärjestön rauhanturvaoperaation Unametin jatkamisesta Itä-Timorissa marraskuun loppuun saakka. Samalla YK kaksinkertaistaa maakunnassa olevien poliisien ja sotilastarkkailijoiden määrän. Poliisien määrä kasvaa 280:stä 460:een ja sotilastarkkailijoiden 50:stä 300:aan.

Päävastuu alueen turvallisuudesta säilyy silti edelleen Indonesialla. YK:n Itä-Timorin-lähettiläs arvosteli tänään voimakkaasti Indonesian poliisia epäonnistumisesta väkivallan ehkäisemisessä alueella. YK:n edustaja myös kiisti väitteet, joiden mukaan maailmanjärjestö ei ole toiminut tarpeeksi tehokkaasti estääkseen verenvuodatuksen.

-Saapumisestamme lähtien päähuolenaiheemme ovat olleet aseelliset yhdistymistä ajavat miliisiryhmät, sanoi YK:n Itä-Timorin-lähettiläs Ian Martin. Itätimorilaiset äänestävät maanantaina siitä, jääkö alue osaksi Indonesiaa vai itsenäistyykö se omaksi valtiokseen. YK:n valvomaa kansanäänestystä on edeltänyt itsenäisyyden kannattajien ja vastustajien verinen kahakointi.

Tänään Malinan kaupungissa sattuneessa yhteenotossa ainakin kaksi ihmistä sai surmansa. Eilen viisi ihmistä sai surmansa kiivaissa yhteenotoissa Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan James Foleyn mukaan Indonesian täytyy luoda olosuhteet, joissa vaalit voidaan pitää, ja myös varmistaa, että kaikki osapuolet hyväksyvät itätimorilaisten päätöksen.

Hallitus lupaa taata äänestysrauhan

Indonesian ulkoministeri Ali Alatas pahoitteli tänään viime päivien väkivaltaisuuksia, ja maan viranomaiset ovat luvanneet taata äänestysrauhan maanantaiksi. Noin 430 000 itätimorilaista osallistuu äänestykseen, jota seuraa noin 300 kansainvälistä tarkkailijaa.

Suurin ryhmä on Ifet, joka on lähettänyt paikalle 100 vapaaehtoista. Ifetin suomalaisena yhteysryhmänä toimii Sadankomitean Itä-Timor -ryhmä, joka on toimittanut paikalle kymmenen tarkkailijaa. Äänestystä on jouduttu siirtämään jo kahdesti levottomuuksien vuoksi. Aiemmin tällä viikolla Indonesia lupasi vetää joukkonsa pois Itä-Timorista, jos asukkaat torjuvat maanantaina pidettävässä kansanäänestyksessä ehdotuksen laajasta autonomiasta.

Indonesian joukkoja Itä-Timorissa komentava eversti Nur Muis sanoi armeijan valmistautuvan evakuoimaan kaikki halukkaat Itä-Timorista, jos itsenäistymisen kannattajat voittavat äänestyksen. Ulkomaisten sotilastarkkailijoiden mukaan Indonesialla on Itä-Timorissa 12 000-15 000 sotilasta ja 8000 poliisia.

Itä-Timorin itsenäisyysjohtajan Xanana Gusmaon mukaan kansanäänestykseen valmistautuvalle alueelle täytyy lähettää pian aseistettuja rauhanturvaajia estämään jatkuvat väkivaltaisuudet. Hänen mukaansa Indonesia voisi halutessaan lopettaa puolisotilaallisten ryhmien harjoittaman väkivallan parissa päivässä, mutta näin ei tapahdu ilman kansainvälistä painostusta.

Alueen neljännesvuosisadan jatkuneet väkivaltaisuudet ovat vaatineet satojatuhansia uhreja. Indonesia miehitti Portugalille kuuluneen Itä-Timorin vuonna 1975 ja liitti alueen itseensä seuraavana vuonna.
(STT-Reuters-AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot