Mainos
Mainos

YK: Eritrean hallitus syyllistynyt räikeisiin ihmisoikeusrikoksiin

Itäafrikkalaisen Eritrean hallitus on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan, sanoo YK:n asiantuntijaryhmä.  

Ryhmän mukaan Eritreassa on tapahtunut ja tapahtuu edelleen räikeitä ihmisoikeusloukkauksia. Ryhmä kertoo raportissaan muun muassa laajamittaisesta kidutuksesta, surmista ja pakkotyöstä.  

Raportin mukaan toiminta on systemaattista ja laajalle levinnyttä. Tilannetta maassa ryhmä kuvailee painajaismaiseksi.  

– (Ihmisoikeusloukkauksia) tapahtuu sellaisessa mittakaavassa, että sellaista harvoin näkee missään muualla, ryhmä kirjoittaa.

Presidentti Isaias Afwerki on hallinnut Eritreaa rautaisella otteella 22 vuotta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään arvostelleet Eritrean hallintoa kansansa sortamisesta.  

YK-ryhmän mukaan Afwerki on luonut maahan äärimmäisen autoritaarisen järjestelmän, jonka valvontakoneisto on kaikkialla. Jopa naapurit ja perheenjäsenet on pakotettu tarkkailemaan toisiaan ja raportoimaan tietonsa viranomaisille.

Tuhansia pakenee joka kuukausi

Ryhmä kertoo raportissaan asepalveluksen kaltaisesta kansallispalveluksesta, johon kaikki eritrealaiset on pakotettu.  

Lain mukaan palvelus kestää puolitoista vuotta, mutta on tyypillistä, että sitä jatketaan määräämättömäksi aikaa. YK:n asiantuntijat haastattelivat raporttia varten henkilöä, joka oli paennut palveluksesta 17 vuoden jälkeen.  

Palveluksessa ihmiset pakotetaan raatamaan orjuuden kaltaisissa oloissa asevoimissa tai muissa valtion tehtävissä. Ryhmän mukaan ihmisiä on myös kidutettu, käytetty hyväksi seksuaalisesti sekä pidetty vuosikausia vankeudessa kammottavissa oloissa ilman mitään ilmoitettua syytä.  

YK arvioi, että Eritreasta pakenee tuhansia ihmisiä joka kuukausi. Eritrealaiset ovat myös suurin ryhmä Eurooppaan Välimeren yli pyrkivistä syyrialaisten jälkeen. Asiantuntijaryhmä korostaa, ettei Eritreasta paenneita saa palauttaa maahan.  

YK:n ryhmä valmisteli raporttia vuoden ajan. Se pyysi raporttia varten tietoja ja apua Eritrean hallitukselta, mutta ei saanut vastausta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme