Mainos
Mainos

YK: Haiti tarvitsee massiivista apua

Hurrikaanin runtelema Haiti tarvitsee massiivista kansainvälistä apua, korostaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Hän vetosi YK:n jäsenmaihin Haitin tukemiseksi maanantaina.  
Banin mukaan saarivaltiossa ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä apua. Lisäksi yli 300 koulua on käyttökelvottomia ja viljasato sekä ruokavarastot ovat laajasti tuhoutuneet.  

– Jotkut maan pikkukaupungit ja kylät ovat lähes täysin pyyhkiytyneet kartalta, Ban kuvaa.  

YK aikoo lähettää 120 miljoonaa dollaria (108 miljoonaa euroa) pika-apuna Haitin lähimmän kolmen kuukauden tarpeisiin. Tähän tarvitaan maailmanjärjestön jäsenmaiden apua.  

Hurrikaani Matthew'n arvioidaan surmanneen Haitissa mahdollisesti jopa 900 ihmistä, mutta tiedot uhrien määrästä ovat yhä epävarmoja. Hurrikaani iski Haitiin viikko sitten hyvin voimakkaana kategorian neljä hirmumyrskynä.

Yhteydet pahasti poikki

YK:n järjestöt ja Yhdysvaltain sotilaat ovat järjestäneet viime päivinä avustuskuljetuksia Haitin pahimmin kärsineeseen eteläosaan. Avun perille saamisessa on kuitenkin ollut suuria ongelmia, kun muun muassa tiet, sillat ja viestintäyhteydet ovat paikoin poikki.  

Moni haitilainen on saanut tarpeekseen, kun apua ei ole saatu perille viikossakaan.  

– Ymmärrän toki turhautumisen. Hirmumyrskyn vaikutus Haitin etelä- ja länsiosissa on kuitenkin ollut todella katastrofaalinen, selitti YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n Haitin-edustaja Jean-Luc Poncelet.  

Tuho on hänen mukaansa ollut niin laajaa, että edes helikoptereille ei tahdo löytyä laskeutumispaikkoja.  

Haitissa pelätään nyt varsinkin koleran epidemiaa. Tauti on surmannut saarivaltiossa noin 10 000 ihmistä sen jälkeen, kun nepalilaiset rauhanturvaajat toivat tarkoittamattaan koleran Haitiin vuonna 2010.  

Kolera leviää veden välityksellä, ja juomavesi on hurrikaanin aiheuttaman tulvan jäljiltä monin paikoin likaista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme