Mainos
Mainos

YK huolissaan avustuskuljetuksiin kohdistuneista ryöstöistä Haitissa

YK on huolissaan avustuskuljetuksiin kohdistuneista ryöstöistä ja hyökkäyksistä hirmumyrskyn runtelemassa Haitissa. Hätäavun, kuten ruoan, lääkkeiden ja muiden välttämättömyyksien perille saaminen myrskyn repimille alueille on ollut paikoin hidasta.

Hätääkärsivät haitilaiset ovat muun muassa sulkeneet teitä eteläisellä niemimaalla pysäyttääkseen kuljetukset. Joissain tapauksissa kuljetuksia on ryöstetty.

Lauantaina Maailman ruokaohjelma -järjestön avustusrekka ryöstettiin satamakaupunki Les Cayesissa. Levottomuuksia ilmeni myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin saapuessa viikonloppuna Haitiin. YK:n rauhanturvaajat käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen kiviä heitelleen ihmisjoukon. Ihmiset olivat ilmeisesti heitelleet kiviä muun muassa avustusrekkoja kohti.

– Kaikki hyökkäykset avustuskuljetuksia kohtaan ovat hyökkäyksiä hätääkärsiviä kohtaan. Heitä kohtaan, jotka tarvitsevat apua eniten, Ban sanoi palattuaan Port-au-Princen kaupunkiin Les Cayesista.

– Ahdinko vain lisääntyy, kun lääkkeitä, ruokaa ja vettä kuljettavia rekkoja ryöstetään, hän sanoi.

YK:n arvion mukaan Haitissa ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä apua Matthew-myrskyn jäljiltä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleita on ainakin 546. Lisäksi yli 175 000 ihmistä on menettänyt kotinsa.

Myrskyn jälkeen YK teki vetoomuksen katastrofiavun lisäämisestä Haitille. YK pyysi 120 miljoonaa dollaria (108 miljoonaa euroa), mutta vetoomus sai liikkeelle vain vähän lahjoittajia. Tähän mennessä kasaan on saatu vain noin 13 prosenttia tarvittavista varoista, joiden avulla torjuttaisiin nälänhätää ja vakavia terveysuhkia, kuten koleraa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme