Mainos
Mainos

YK hyväksyi sopimuksen vammaisten oikeuksista

Sopimus myös vaatii lopettamaan vammaisten hyväksikäytön ja pahoinpitelyn. Lisäksi siinä turvataan jo olemassa olevia oikeuksia.

YK:n yleiskokous on hyväksynyt sopimuksen vammaisten oikeuksista. Sopimuksella pyritään lopettamaan vammaisten syrjiminen muun muassa työmarkkinoilla, koulumaailmassa ja jokapäiväisessä elämässä.

Sopimus myös vaatii lopettamaan vammaisten hyväksikäytön ja pahoinpitelyn. Lisäksi siinä turvataan jo olemassa olevia oikeuksia.

Sopimus hyväksyttiin yksimielisesti viime yönä Suomen aikaa. Sitä on työstetty vuodesta 2001 saakka.

Maailmassa on 650 miljoonaa vammaista, joiden aseman toivotaan nyt parantuvan.

- Sopimus enteilee uutta aikakautta - aikakautta, jolloin vammaisten ei enää tarvitse kestää syrjiviä toimia ja asenteita, jotka ovat olleet vallalla aivan liian kauan, sanoi YK:n varapääsihteeri Mark Malloch Brown.

Vammaisjärjestöt kiittelivät YK:n päätöstä. Esimerkiksi kuurojen maailmanliiton mukaan sopimus on tärkeä askel kuurojen ja muiden vammaisten oikeuksien tasavertaisessa toteutumisessa. Kuurojen maailmanliitto pitää merkittävimpänä saavutuksena sitä, että uusi yleissopimus tunnustaa viittomakielisten kuurojen kielellisten oikeuksien merkityksen.

(MTV3-STT-AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme