Mainos
Mainos

YK ja Kambodzha sopivat erikoistuomioistuimista

YK ja Kambodzhan hallitus allekirjoittivat tänään vuosikausien neuvottelujen jälkeen sopimuksen erikoistuomioistuimista, joissa on tarkoitus käsitellä punakhmerien entisten johtajien sota- ja ihmisoikeusrikoksia. Tuomioistuimen pitäisi toimia osin paikallisten tuomioistuimien lailla. Osa sen toimintamalleista lainataan kansainvälisiltä tuomioistuimilta, joita on perustettu tutkimaan esimerkiksi Ruandan ja entisen Jugoslavian sotien ihmisoikeusrikoksia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet erikoistuomioistuimia siitä, että ne eivät ole riippumattomia. Järjestöjen mukaan Kambodzhan hallitus voi vaikuttaa tuomioistuinten päätöksiin.

Kambodzhan parlamentin täytyy vielä vahvistaa sopimus tuomioistuimista ennen kuin oikeudenkäynnit voidaan aloittaa.

Kambodzhassa kuoli Punaisten khmerien hirmuhallinnon aikana arviolta 1,7 miljoonaa ihmistä vuosina 1975-79. Vain yksi järjestön johtohenkilöistä on vangittu, muut elelevät vapaana antauduttuaan Kambodzhan hallitukselle.

(MTV3-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme