Mainos
Mainos

YK-joukot vetäytyvät Angolasta

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi torstain vastaisena yönä Suomen aikaa suunnitelman, jonka mukaan Angolassa olevat rauhanturvajoukot vetäytyvät maasta.

Neuvosto kiitteli lähes 20 vuotta kestäneen sisällissodan osapuolia siitä, että nämä ovat saaneet rauhan aikaan ja onnistuneet muodostamaan kansallista yhtenäisyyttä tavoittelevan hallituksen.

Presidentti Jose Eduardo dos Santosin johtama MPLA-liike ja Jonas Savimbin johtamat Unita-sissit solmivat rauhansopimuksen vuonna 1994. Viime perjantaina - useiden viivytysten jälkeen - nimitetyssä hallituksessa on neljä Unitan edustajaa. Sovun haurautta kuvastaa kuitenkin se, että Savimbi on kieltäytynyt saapumasta pääkaupunkiin Luandaan sanoen pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta.

Angolassa olevien noin 5500 rauhanturvaajan on määrä poistua kesäkuun loppuun mennessä. Sen jälkeen maahan jää vielä YK:n tarkkailijoita. Angolan rauhanturvaoperaatio on tällä haavaa YK:n suurin yksittäinen kenttäoperaatio.
(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme