Mainos
Mainos

YK:n asetarkastajat palasivat Irakiin

YK:n asetarkastajat ovat palanneet Irakiin ja jatkavat työtään mahdollisimman pian, ilmoitti YK:n edustaja tänään. Myös Irakin uutistoimisto INA vahvisti tarkastajien palanneen maahan. Asetarkastajat ovat odottaneet Bahrainissa käskyä palata Irakiin viime viikon perjantaista saakka.

Tarkastajat lähtivät maasta sen jälkeen, kun Irak ilmoitti, ettei se salli asetarkastusryhmä Unscomin amerikkalaisjäsenten jatkavan työskentelyään. YK:n asetarkastajien tehtävänä on valvoa, että Irak hävittää joukkotuhoaseensa.

Irak hääti tarkastusryhmän amerikkalaisjäsenet maasta väittäen näitä vakoojiksi. YK puolestaan veti tämän jälkeen kaikki asetarkastajansa Irakista.

Irak ja Venäjä julkistivat eilen yhteisen lausuman, jossa Venäjä lupautuu edesauttamaan Irakin vastaisten talouspakotteiden lieventämistä. Tiedonannon julkistamisen jälkeen Irak ilmoitti, että YK:n noin 70-jäseninen asetarkastusryhmä saa palata maahan.

Unscomin neuvoa-antava elin pitää tänään hätäkokouksen pohtiakseen Irakin ja Venäjän eilistä lausuntoa.

Yhdysvallat kasvattaa arsenaaliaan Persianlahdella

Irakin myöntymisestä huolimatta kuusi yhdysvaltalaista Stealth-hävittäjää liittyi tänään Yhdysvaltain Persianlahdella oleviin ilma- ja merivoimiin.

Hävittäjät saapuivat Kuwaitiin perjantaiaamuna, kertoi Yhdysvaltain Kuwaitin lähetystön edustaja. Päätös koneiden siirtämisestä tehtiin ennen kuin Irak ilmoitti sallivansa asetarkastajien paluun. Lisäksi Yhdysvallat aikoo lähettää Intian valtameressä sijaitsevan Diego Garcian tukikohtaan kuusi pommikonetta.

Yhdysvaltain merivoimien edustaja ilmoitti tänään, että Persianlahdelle on saapunut toinen Yhdysvaltain lentotukialus. Tukialus Nimitzillä ja tänään saapuneella George Washingtonilla on yhteensä noin 150 taistelukonetta, jotka partioivat Etelä-Irakin lentokieltoalueella.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että Bahrainiin saapuu lisäksi lähipäivinä 32 taistelukonetta, jotka viipyvät alueella "niin kauan kuin se on tarpeellista".
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme