Mainos
Mainos

YK:n ilmastokokoukselta ei odoteta paljoa

Maailman maiden ilmastoneuvottelijat ovat kokoontuneet Qatarin Dohaan.

YK:n ilmastosopimuksen seurantakokoukseen osallistuvat lähes 200 valtion edustajat.

Kaksiviikkoisen kokouksen aikana on tarkoitus sopia Kioton ilmastosopimuksen jatkosta. Lisäksi Dohassa on tarkoitus aloittaa neuvottelut uudesta, kaikkia maita sitovasta päästövähennyssopimuksesta, jonka on määrä tulla voimaan vuonna 2020.

Asiantuntijat eivät usko, että Dohassa saataisiin aikaan merkittäviä edistysaskeleita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan muun muassa velvoite yksimielisyyteen YK:n ympäristöneuvotteluissa vaikeuttaa päätösten tekemistä.

– Valitettavasti usein mennään pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan ja kyllä se on selvä, että EU:ssakin pitää nyt edistää niitä todellisia päästövähennyksiä eikä vaan odottaa niitä jarrumiehiä, Niinistö toteaa.

– YK:n ilmastoneuvotteluissakin pitää nyt saada painetta aikaan niin, että saadaan enemmän aikaan kuin se, joka haluaa vähiten olla valmis toteuttamaan.

Maailman hiilidioksidipäästöt rikkoivat kaikkien aikojen ennätyksen viime vuonna. Viime kesänä pohjoisen arktinen napajää suli ennätyksellisen pieneksi.

Maapallon keskilämpötilan on arvioitu kohoavan ainakin 3 celsiusastetta nykyisten päästörajoitusten puitteissa. Neuvotteluissa tavoitteeksi on asetettu lämpenemisen rajoittaminen 2 asteeseen.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 26.11.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme