Mainos
Mainos

YK:n ilmastokokouksessa paikalla DiCaprio ja Niinistö, muttei Kiinan ja Intian johtajia

Maailman johtajat kokoontuvat tänään New Yorkiin YK:n päämajaan ilmastokonferenssiin. Paineet ovat kovat: Globaali ilmastosopimus pitäisi solmia ensi vuonna Pariisissa ja moni asia on vasta toivon varassa.

Eniten uudessa sopimuksessa hiertää raha ja sen puute. Kahden ison saastuttajamaan, Kiinan ja Intian, johtajat eivät vaivaudu paikalle.

Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin Ban Ki-moon puhuu samaa kieltä kuin sunnuntaina ilmastonmuutosta eri puolella maailmaa vastustavat mielenosoittajat: ”Suunnitelma b:tä ei ole. Meillä ei ole planeetta b:tä”. Ilmasto on lämmennyt 1800-luvun lopulta keskimäärin 0,8 astetta ja vauhdin pelätään kiihtyvän hurjimmissa ennusteissa 5-6 asteeseen. Kasvihuonekaasun on laskettu kaksinkertaistuvan tällä vuosisadalla.

Presidentti Sauli Niinistön puhetta ilmastokokouksessa voi seurata YK:n web-tv:stä. Niinistö puhuu noin klo 16.25 - 17.00. 

Yliopistot eri maissa ovat todistaneet tutkimuksillaan jo nyt ilmastonlämpenemisen näkyvän lisääntyvinä ja voimistuvina luonnon ääri-ilmiöinä.

Korkean profiilin kokous monelle muttei kaikille

Tiistain korkean profiilin ilmastokokouksen avaa pääsihteeri Ban Ki-moonin lisäksi muun muassa ilmastoasioihin vihkiytynyt Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore ja näyttelijä Leonardo DiCaprio.

Sen sijaan maailman suurimman saastuttajan viittaa kantavan Kiinan presidenttiä, Xi Jingpingiä, ja kolmanneksi eniten päästöjä aiheuttavan Intian pääministeriä, Narendra Modia, ei paikalla nähdä. Mailla on kokouksessa edustuksensa, mutta korkeimmat johtajat ovat ilmoittaneet, että heillä on muita menoja.

Ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvat Venäjän presidentti Vladimir Putin eivätkä Australian ja Kanadan pääministerit ole paikalla.

Yhdysvaltoja, toiseksi suurinta saastuttajaa, edustaa presidentti Barack Obama ja ulkoministeri John Kerry.

Yli 120 maata, puheita ja lupauksia – riittääkö se?

Ilmastokokous pidetään päivää ennen YK:n yleiskokouksen alkua ja mukana on isojen nimien poissaolosta huolimatta yli 120 maata. Tarkoitus keskittyä lupauksiin ja rahoitukseen.

Sitoumuksia on odotettavissa, sillä tiistain aikana kansallisia lupauksia kuunnellaan YK:n tiloissa kolmessa eri salissa. Suomen puheenvuoron käyttää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ilmastokokouksessa on myös mukana ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp).

YK:n aiemmin tänä vuonna julkistaman raportin mukaan on yhä teknisesti mahdollista pysäyttää ilmastonlämpeneminen kahteen asteeseen, jos ilmastonsuojeluun saadaan tarpeeksi maita ja tahtoa mukaan. Vaikeinta on se, että sopimuksen täytyy olla globaali ja uusi teknologia maksaa.

Jos Pariisin ensi vuoden ilmastosopimuksella halutaan kattavia tuloksia, yli kolmasosaa maailman väestöstä johtavien Kiinan ja Intian johtajat on saatava sopimukseen mukaan isoin sitoumuksin. Ehkä on myös hyvä, jos DiCapriokin on vielä silloin mukana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme