Mainos
Mainos

YK:n pääsihteeri pyysi muistamaan Tshernobylin uhreja

Greenpeacen arvion mukaan Tshernobylin tuhoisa ydinvoimala turma on syynä mahdollisesti jopa 90 000 syöpätapaukseen maailmanlaajuisesti.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehottaa kansainvälistä yhteisöä muistamaan Tshernobylin ydinturman uhreja ja jatkamaan apuaan turman saastuttamille alueille.

Pääsihteerin mukaan alueelle tarvitaan uusia työpaikkoja ja sijoituksia sekä uskoa alueen kykyyn selvitä eteenpäin omin avuin.

-Maailman ei pidä koskaan unohtaa tätä menetystä ja tuskaa. Kuitenkin samalla kun muistamme menneitä, meidän on otettava huomioon nykyisyys ja katsottava tulevaisuuteen, Ban sanoi lausunnossaan.

Tänään on kulunut 21 vuotta maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta Ukrainassa.

Ukrainassa presidentti Viktor Jushtshenko laski pääkaupungissa Kiovassa kukkia Tshernobylin uhreille ja pelastustyöntekijöille pystytetylle muistomerkille.

Arviot onnettomuuden vaatimista uhreista vaihtelevat. YK sekä Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän viranomaiset ovat arvioineet kuolonuhrien määrän jäävän muutamaan tuhanteen. Ympäristöjärjestö Greenpeacen arvion mukaan turma on syynä mahdollisesti jopa 90 000 syöpätapaukseen maailmanlaajuisesti.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme