Mainos
Mainos

YK:n pakolaiskomissaari moittii EU:n Välimeri-suunnitelmaa Time-lehdessä

EU:n suunnittelemat toimet Välimeren pakolaisvirran estämiseksi laahaavat kaukana ajastaan jäljessä, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Antonio Guterres Time-lehdessä.

Hänen mukaansa ihmiset pakenevat henkensä edestä eikä heidän tuloaan voi estää. Komissaarin mukaan nyt on kyse siitä, kuinka hyvin ja kuinka ihmisarvoisesti Eurooppa selviää pakolaisten tulosta.

– Välimeren tragedia testaa ankaralla tavalla länsimaisia humanitaarisia arvoja. Jos emme ole varovaisia, kaikkein tärkeimmät periaatteemme saattavat luisua käsistämme kauaskantoisin seurauksin, Guterres kirjoittaa.

Hänen mukaansa Euroopan on aika hylätä kuvitelma siitä, että se voisi eristää itsensä Afrikan ongelmista.

– Alueemme kärsii pahimmasta humanitaarisesta katastrofista sitten toisen maailmansodan ja vastauksemme laahaa kaukana jäljessä. 

EU päätti eilisessä huippukokouksessa muun muassa lisätä selvästi rajavalvontaa Välimerellä. Se suunnittelee myös operaatiota, jossa ihmissalakuljettajien laivoja takavarikoitaisiin ja tuhottaisiin jo ennen kuin ne pääsevät vesille.

Viime viikonloppuna noin 800 ihmistä hukkui pakolaislaivan kaaduttua Välimerellä Libyan edustalla. Jo tätä ennen Välimereen on tänä vuonna hukkunut arviolta yli tuhat ihmistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme