Mainos
Mainos

YK:n raportti: Syyriassa käytettiin kemiallisia aseita

YK:n asetarkastajien raportissa vahvistetaan kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa. Iskussa käytettiin sariinia.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan isku on sotarikos.

– Keräämämme lääketieteelliset näytteet sekä ympäristöstä otetut näytteet antavat selvän ja vakuuttavan näytön siitä, että hermokaasu sariinilla varustettuja ohjuksia on käytetty, sanotaan raportissa, joka esiteltiin turvallisuusneuvostolla tänään.

Selonteon tulos ei ollut yllätys. Jo useita viikkoja sitten Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi, että sariinia oli käytetty iskussa Damaskoksen liepeillä. Yhdysvaltain mukaan iskussa kuoli yli 1400 ihmistä.

Myös pääsihteeri Ban totesi perjantaina, että asetarkastajien raportti vahvistaa kemiallisten aseiden käytön Syyriassa.

Se, onko joukkotuhoaseita käyttänyt Syyrian hallitus vai kapinalliset tai molemmat, ei sen sijaan selvinnyt.

Asetarkastajien tehtävänä oli vain tutkia kemiallisten aseiden mahdollista käyttöä Syyriassa. Heidän toimivaltaansa ei kuulunut selvittää, kuka syyllistyi niiden käyttöön.

Sotilaalliset iskut Syyriaan yhä mahdollisia

Yhdysvallat ja länsimaat syyttävät iskusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin johtamaa armeijaa. Syyria liittolaisineen pitää hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia syypäinä.

Iskun jälkeen länsimaat Yhdysvaltain johdolla uhkasivat Syyriaa sotilaallisilla toimilla. Uhka kuitenkin väistyi ainakin väliaikaisesti, kun Syyria lupasi luovuttaa kemialliset aseensa kansainväliseen valvontaan.

Al-Assadin halukkuutta pitää kiinni luovutussuunnitelmasta on kuitenkin epäilty. YK-raportin uskotaan vaikuttavan siihen, miten al-Assadia aiotaan painostaa pitämään kiinni lupauksistaan.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä vielä tällä viikolla keskustella valvontasuunnitelmista. Yhdysvallat ja Ranska ovat jättäneet yhä auki mahdollisuuden käyttää voimaa Syyriaa vastaan, jos se ei noudata sopimusta.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme