Mainos
Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto esittää Guterresia pääsihteeriksi

YK:n turvallisuusneuvosto tukee yksimielisesti portugalilaisen Antonio Guterresin valintaa järjestön seuraavaksi pääsihteeriksi.

67-vuotias Guterres on maansa entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen pääsihteeri.  

Turvallisuusneuvoston päätöksen jälkeen Guterresin ehdokkuus esitellään YK:n yleiskokoukselle.  

Guterres syntyi Lissabonissa huhtikuussa 1949. Insinöörin koulutuksen hankkinut mies liittyi sosialisteihin vuoden 1974 neilikkavallankumouksen jälkeen. Parlamenttiin hänet valittiin heti vuonna 1976 Portugalin ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa viiteen vuosikymmeneen. 

Guterres eteni nopeasti politiikassa, ja vuonna 1992 hänet valittiin sosialistien pääsihteeriksi. Uusi pääsihteeri johdatti puolueensa vaalivoittoon ja itsensä pääministeriksi vuonna 1995. Pääministerinä hän jatkoi aina vuoteen 2001 saakka, jolloin sosialistit kärsivät kirvelevän tappion paikallisvaaleissa. Guterres erosi ja jätti saman tien Portugalin politiikan keskittyäkseen diplomaatin uraansa ulkomailla.  

Guterresia pidettiin toistuvasti hyvänä kandidaattina Portugalin presidentiksi, mutta itse hän ei asiasta innostunut. Guterresin mukaan hän "pelaa mieluummin palloa kuin on erotuomari".  

-Pidän toiminnasta, kenttätyöstä. Pidän asioista, joihin minun on jatkuvasti puututtava, hän perusteli.  

UNHCR:n johdossa Guterres oli kymmenen vuotta vuosina 2005-2015.  

YK:n pääsihteerinä Guterres aloittaa vuodenvaihteessa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme