Mainos
Mainos

YK:n turvaneuvosto koolle Aleppon takia, siviilien tilanne hirveä

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään hätäkokouksen Syyrian Aleppon tilanteesta.

Konfliktia tarkkailevan järjestön mukaan yli 50000 ihmistä on paennut kapinallisten hallitsemilta alueilta Aleppossa neljän päivän aikana. Järjestön mukaan hallituksen valvonnassa oleviin kaupunginosiin on paennut 20000 ihmistä ja kurdijoukkojen alueille 30000 ihmistä. Osa on myös paennut etelään kapinallisten hallussa oleville alueille. 

Tarkkailijajärjestö kertoo hallituksen joukkojen vallanneen jo kolmanneksen kapinallisten alueista. Syyrian valtiollisen uutistoimiston SANAn mukaan Itä-Aleppon koillisosa on täysin hallituksen joukkojen hallinnassa. 

Britannian ulkoministeri Boris Johnson toivoo YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisen johtavan verilöylyn loppumiseen. 

– Kannustaisin kaikkia tilanteesta vastuussa olevia, sekä Assadin hallitusta ja sen liittolaista Venäjää miettimään, mitä he voisivat tehdä rauhan saamiseksi, pommitusten sekä viattomien siviilien tappamisen lopettamiseksi ja neuvottelupöytään pääsemiseksi, Johnson sanoi. 

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein sanoi siviilien elävän Itä-Aleppossa painajaisessa. 

– Monet kiihtyvän pommituksen ja hitaasti toimitettavan ruoka- ja lääkeavun keskellä elävät - myös pienet lapset - ovat kertoneet vain odottavansa kuolemaa, Al-Hussein kertoo. 

"Lapset vaarassa joutua harjoitusmaaleiksi" 

Tarkkailijajärjestön mukaan lähes 300 siviiliä, mukaan lukien 33 lasta, on kuollut Itä-Aleppossa Syyrian hallituksen viimeisimmän hyökkäyksen alettua marraskuun 15. päivä. Länsi-Aleppossa kerrotaan 48 siviilin kuolleen kapinallisten tulituksessa. 

Maailman ruokaohjelman WFP:n edustajan Bettina Luescherin mukaan kaupungin siviilit ovat "hitaasti vajoamassa helvettiin". Ranskan YK-suurlähettiläs Francois Delattre puolestaan sanoi, että Ranska ja sen liittolaiset eivät voi seisoa toimettomina, kun Aleppossa voi olla käynnissä "suurin siviilien joukkomurha sitten toisen maailmansodan". 

Pelastaa lapset -järjestö varoitti, että kapinallisalueiden jatkuvasti kutistuessa lapsista on vaarassa tulla pelkkiä pommien harjoitusmaaleja. 

Jos kapinalliset menettävät Aleppon, kyseessä olisi pahin tappio hallituksen joukkoja vastaan taisteleville ryhmittymille sen jälkeen kun sisällissota alkoi yli viisi vuotta sitten.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme