Mainos
Mainos

YK:n yleiskokous vahvisti palestiinalaisten oikeudet

Yleiskokous vahvisti pyrkimyksen kahden valtion ratkaisuun: Israelin ja Palestiinan, jotka eläisivät rinta rinnan rauhan ja turvallisuuden vallitessa.

YK:n yleiskokous on päättänyt kolmen päivän keskustelun palestiinalaisten oikeuksista ja hyväksyi kuusi päätöslauselmaa. Niissä annetaan tuki palestiinalaisten itsemääräämisoikeudelle ja palestiinalaisvaltiolle.

Palestiinalaiskysymyksen rauhanomaista ratkaisua koskeneessa päätöslauselmassa vaadittiin Israelia lopettamaan asutustoiminta miehittämällään palestiinalaisalueella, mukaan lukien Itä-Jerusalem, ja Syyrialle kuuluvilla Golanin kukkuloilla.

Päätöslauselman puolesta äänesti 157 valtiota, seitsemän vastusti ja kymmenen pidättyi äänestyksestä.

Rauhanneuvottelut Syyrian ja Israelin välillä ovat olleet jähmettyneinä vuodesta 2000 lähtien. Syyria vaatii Israelia luovuttamaan Golanin kukkulat, jotka Israel valtasi vuonna 1967.

Yleiskokous vahvisti pyrkimyksen kahden valtion ratkaisuun: Israelin ja Palestiinan, jotka eläisivät rinta rinnan rauhan ja turvallisuuden vallitessa. Rajat olisivat ajalta ennen vuotta 1967.

Päätöslauselmat eivät ole laillisesti sitovia, mutta ne ilmentävät maailman mielipidettä.

Israel piti valitettavana, että YK:n yleiskokous oli hyväksynyt päätöslauselmat. Ulkoministeriön tiedottajan Mark Regevin mielestä on valitettavaa, että vajaan kolmen vuosikymmenen ajan YK:n yleiskokous on hyväksynyt päätöslauselmia, jotka eivät auta palestiinalaisia eivätkä Israelia. Nuo päätöslauselmat eivät myöskään hänen mielestään edistä rauhaa.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme