Mainos
Mainos

YK: Napa-alue suli ennätysvauhtia

Pohjoisen napa-alueen jää suli viime vuonna ennätysvauhtia, varoittaa YK:n sääjärjestö.

Maailman meteorologisen järjestön mukaan Pohjoista jäämerta peitti sulamiskauden aikana vain 3,4 miljoonan neliökilometrin jääpeite. Sulamiskausi kestää elokuusta lokakuuhun.

Jääpeitteen koko oli lähes 20 prosenttia pienempi kuin samalla ajanjaksolla vuonna 2007. Silloin tehtiin edellinen ennätys jääpeitteen vähyydessä.

Järjestön pääsihteeri Michel Jarraud kuvaili tietoa järkyttäväksi merkiksi ilmastonmuutoksesta. Hän muistutti, että viime vuonna oli monia luonnonkatastrofeja, kuten kuivuutta ja trooppisia myrskyjä.

– Luonnollinen ilmaston vaihtelevuus on aina näkynyt äärimmäisinä sääilmiöinä, mutta ilmastonmuutos muovaa voimakkaasti niiden ominaispiirteitä, Jarraud selittää.

Esimerkiksi hirmumyrskyt aiheuttavat aiempaa enemmän tulvia, koska merenpinnat ovat nousseet 20 senttimetriä vuodesta 1880.

Ilmaston lämpeneminen vaihtelee joka vuosi johtuen eri tekijöistä, kuten sääilmiö El Ninosta, joka aiheuttaa lämpenemistä.

Viime vuonna ilmasto lämpeni viilentävästä La Ninasta huolimatta.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme