Mainos

YK: Pakolaisten suojelu muistettava

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittelee Tampereen huippukokouksen alla EU-maita korostamasta liikaa rajoituksia ja valvontaa pakolaisten suojelun ja oikeuksien kustannuksella.

Pakolainen

-Ymmärrän valtioiden huolen laittomasta maahanmuutosta, mutta vetoan EU-maiden päämiehiin, että uusilla valvontatoimilla ei vaarannettaisi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia, sanoi YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata tänään Brysselissä julkistetussa lausunnossaan. Ogata oli huolissaan siitä, että vainoa pakenemaan joutuneet pakolaiset nähdään usein - niin politiikkojen kuin suuren yleisön silmissä - vain parempien taloudellisten olojen tavoittelijoina. Pakolaisjärjestössä pelätään, että vaikeus saada aikaan yksimielistä päätöstä voi vesittää pakolaispolitiikan uudistuksen, jos yhteistä linjaa joudutaan hakemaan alhaisimmalta mahdolliselta tasolta.

Tampereen kokouksen merkitystä korostaa UNHCR:n mielestä se, että EU:n linjanvedoilla pakolaiskysymyksissä on vaikutusta myös siihen, miten unionin ulkopuoliset maat toimivat samoissa asioissa. EU-mailta toivotaan mm. yhteistä tulkintaa siitä, ketä voidaan pitää pakolaisena. YK-järjestön mielestä Geneven pakolaissopimusta pitäisi tulkita niin, että pakolaiseksi on voinut joutua jonkin muunkin tahon kuin valtion vainotoimien vuoksi. Pakolaisjärjestössä pidetään myös tärkeänä, että EU-maat kykenisivät sopimaan yhtäläisistä periaatteista, joiden mukaan turvapaikan myöntämisestä päätetään. Tämä varmistaisi turvapaikanhakijoiden samanlaisen kohtelun koko EU:ssa. UNHCR:n Brysselin-edustaja Raymond Hall arveli, että tämä myös tasaisi pakolaisvirtaa eri EU-maiden välillä ja näin edistäisi pakolaisista aiheutuvan taakan tasaisempaa jakautumista.

YK:n pakolaisjärjestössä toivotaan lisäksi muun muassa, että EU:ssa voitaisiin sopia yhteisestä linjasta ja vastuun jakamisesta sellaisia tilanteita varten, kun pakolaisia on yllättäen tulossa suuria määriä. Tuorein tällainen tilanne syntyi Kosovon kriisin seurauksena.
(STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot