Mainos
Mainos

YK puuttui Apple-kiistaan: ”Salauksen murtaminen uhka ihmisoikeuksille”

YK:n ihmisoikeuskomissaari varoittaa, että vaatimus murtaa Applen puhelimen salaus olisi vaarallinen ennakkotapaus, jolla voi olla laajoja seurauksia ihmioikeuksille.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein sanoi, että jos Apple joutuu antamaan Yhdysvaltain viranomaisille pääsyn iPhonen tietoihin, ovat miljoonien ihmisten perusoikeudet ja turvallisuus vaarassa.

Liittovaltion poliisi FBI vaatii Applea purkamaan salauksen puhelimesta, jota käytti toinen San Bernardinon iskun tekijöistä. 

– Jos Apple pakotetaan murtamaan salaus, on se lahja diktatuureille sekä rikollisille hakkereille. Viranomaiset ottaisivat riskin avata ”Pandoran lipas”, Zeid varoitti. 

Hän muistutti, että salausvälineitä käyttävät myös ihmisoikeusaktivistit, kansalaisjärjestöt, toimittajat, tiedonjulkistajat ja toisinajattelijat. 

Apple on saanut tukea myös muilta suurilta tietotekniikkayhtiöiltä. Google, Facebook, Microsoft ja Yahoo ovat kirjelmöineet asiasta kalifornialaiselle tuomioistuimelle, joka käsittelee FBI:n vaatimusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme