Mainos
Mainos

YK pyytää apua Mongolian kylmyyteen

YK vetoaa kansainväliseen yhteisöön Mongolian ennätyskylmästä talvesta kärsivien karjankasvattajien auttamiseksi. Tänään julkaistussa lausunnossaan YK pyytää apua Mongoliaan 11,8 miljoonan dollarin eli yli 76 miljoonan markan edestä.

Rankat lumisateet ja jopa 50 asteen pakkaset ovat tappaneet noin 600 000 karjaeläintä marraskuusta lähtien. YK:n mukaan tuhot saattavat vielä kymmenkertaistua talven aikana, ellei apua saada. Ainakin 12 karjapaimenta on kuollut pakkasiin ja tuhannet perheet kärsivät nälästä ja kylmyydestä.

Mongoliassa asuu 2,4 miljoonaa ihmistä, joista kolmannes on täysin riippuvaisia karjankasvatuksesta. Ravinnon ohella karja on mongolialaisille tärkeä vaihdantaväline. Maaseudulla härkiä käytetään kulkuvälineenä, karjanlanta on tärkein polttoaine ja vuodat käytetään suojien rakentamiseen.

YK:n mukaan avustusrahat on tarkoitus käyttää karjan rehuun ja suojien rakentamiseen, jotta täydeltä katastrofilta voitaisiin välttyä. Mongolia kärsii jo toisesta perättäisestä ennätyskylmästä talvesta. Viime talven pakkasissa menehtyi yli kolme miljoonaa eläintä. Tilannetta ovat pahentaneet kuivat kesät, jotka ovat tuhonneet heinäsatoa. Sadattuhannet mongolialaiset palasivat perinteiseen paimentolaiselämään1990, kun seitsemän vuosikymmentä kestänyt kommunistihallinto lakkasi ja karja yksityistettiin. Sen jälkeen karjalaumojen koot ovat kasvaneet hallitsemattomasti, laidunmaita on tuhoutunut ja eläinlääkintäpalvelut ovat romahtaneet. (STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme