Mainos
Mainos

YK:ssa historiallinen päivä: USA pidättäytyi äänestämästä Israel-kysymyksessä, joka meni läpi

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen palestiinalaisalueille.

Päätöslauselma meni läpi, koska Yhdysvallat ensi kertaa vuosiin pidättäytyi äänestämästä. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä 14 äänesti päätöksen puolesta. Presidentti Barack Obama on aiemmin pitänyt siirtokuntia lainvastaisina.

Päätöslauselma on ensimmäinen Lähi-itää koskeva hyväksytty päätöslauselma kahdeksaan vuoteen.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump ilmoitti eilen, että Yhdysvaltojen pitäisi estää veto-oikeudellaan päätöslauselma.

Neuvoston piti alun perin äänestää päätöslauselmasta jo eilen, mutta äänestystä siirrettiin, koska esityksen tehnyt Egypti halusi lisää aikaa neuvotteluja varten.

Israel on ilmoittanut, ettei se noudata turvallisuusneuvoston vaatimusta.

Etelä-Sudanin asevientikielto hylättiin

Turvallisuusneuvosto hylkäsi Etelä-Sudanin asevientikiellon. Esitys olisi tuonut mukanaan myös muita talouspakotteita sisällissodan koettelemalle maalle.

Yhdysvaltain laatimaa ehdotusta puolsi neuvostossa vain seitsemän maata, kun yhdeksän maata vastusti sitä. Kieltoa vastustivat muun muassa Venäjä, Kiina ja Japani. 

Japanilla on noin 350 sotilasta Etelä-Sudanissa YK:n rauhanturvatehtävissä. Japani on varoittanut, että pakotteet voisivat asettaa rauhanturvaajat hengenvaaraan.

Yhdysvaltain mukaan aseiden virta Etelä-Sudaniin on katkaistava nopeasti, sillä maassa on laajojen väkivaltaisuuksien riski.
Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuonna 2011. Sisällissodan osapuolten vuonna 2015 allekirjoittama rauhansopimus ei ole vakauttanut maata.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme