Mainos
Mainos

YK: Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa

YK:n alainen kestävän kehityksen ratkaisuverkosto SDSN listaa Suomen maailman viidenneksi onnellisimmaksi maaksi Tanskan ottaessa kärkisijan.

Roomassa julkaistun indeksin mukaan Tanska on tänä vuonna sivuuttanut Sveitsin ykkössijalta. Kolmannelta sijalta löytyy Islanti ja neljänneltä Norja. Suomen jälkeen kärkikymmenikkö koostuu Kanadasta, Hollannista, Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Ruotsista.

SDSN:n luokitus perustuu kuuteen muuttujaan, kuten terveyteen, elinajanodotukseen ja korruption poissaoloon liike-elämästä ja yhteiskunnasta sekä taloudessa kansantuotteeseen.

Yhdysvallat sijoittui 13:nneksi.

– Viesti kotimaalleni on selvä. Yhteiskunta joka vain jahtaa rahaa, jahtaa väärää asiaa. Sosiaalinen verkosto ja luottamus hallitukseen rapautuu, sanoo SDSN:n johtaja ja YK:n pääsihteerin erityslähettiläs, yhdysvaltalainen professori Jeffrey Sachs.

Sachs huomauttaa, että esimerkiksi Costa Rica sijoittui 14:nneksi hyvinvoivan yhteisöllisen yhteiskuntansa takia ja useiden kehittyneiden maiden edelle, vaikka se ei ole mikään talouden voimanpesä.

Raportti julkaisiin nyt neljännen kerran. Tämän vuoden listauksessa huomautetaan, että etenkin Irlanti, Islanti ja Japani pystyivät selviytymään niitä kohdanneista talousongelmista ja Japanin kohdalla vuoden 2011 maanjäristyksestä. Sitten raportoinnin alun viisi maata, esimerkiksi Bhutan, Venezuela ja Yhdistyneet Arabiemiraatit, ovat nimenneet hallituksiinsa onnellisuudesta vastuullisen ministerin.

Huonoimmin 157 maata käsittävässä luokituksessa sijoittui kahdeksan Saharan eteläpuolista maata sekä Afganistan ja Syyria. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme