Mainos
Mainos

YK tyytymätön turvapaikanhakijoiden kohteluun Australiassa

YK arvostelee Australiaa turvapaikanhakijoiden huonosta kohtelusta. YK:n Australiassa vierailevan delegaation mukaan Australian tapa laittaa laittomat turvapaikanhakijat lukkojen taakse aiheuttaa turvapaikanhakijoiden keskuudessa masennusta, joka voi johtaa jopa itsemurhiin.

-Uskomme, että masennuksen syynä on se, että turvapaikanhakijat joutuvat elämään jatkuvassa epävarmuudessa. Jopa tuomitut rikolliset tietävät, milloin pääsevät vapaaksi, vertasi delegaation puheenjohtaja Louis Voinet.

Pakolaiskeskusten olosuhteita YK:n delegaatio piti paikoin heikkoina. Voinet oli erityisen huolestunut siitä, että myös lapset ja vammaiset turvapaikanhakijat laitetaan muiden tavoin arestiin.

Myös keskuksia valvovien yksityisten turva-alan yritysten toiminta herätti kysymyksiä. Turvapaikanhakijoita saatetaan kieltää tapaamasta vierailijoita tai asianajajia, ja järjestyksen ylläpitämiseksi saatetaan käyttää käsirautoja ja kyynelkaasua.

Voinet kritisoi Australiaa myös turvapaikkahakemusten hitaasta käsittelystä. Hän muistutti kuitenkin, että delegaation tehtävänä ei ole arvioida Australian suhtautumista turvapaikanhakijoihin, vaan valvoa, että YK:n kansainvälisiä määräyksiä noudatetaan.

YK päätti lähettää tarkastusryhmän Australiaan, kun ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson oli saanut alkuvuodesta vetoomuksen surullisenkuuluisan Woomeran pakolaiskeskuksen asukkailta. Australian hallitus suostui delegaation tuloon. Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Philip Ruddock on kuitenkin kiistänyt, että Australia toimisi lainvastaisesti turvapaikka-asioissa.

Delegaatio antaa loppuraporttinsa YK:n ihmisoikeuskomission istunnossa ensi maaliskuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme