Mainos
Mainos

YK vaatii salaisia vankiloita suljettavaksi – Kiina suuttui kidutusraportista

Kiina on suuttunut YK:n kidutuksen vastaisen komitean raportista, jossa maata syytetään laaja-alaisesta kidutuksesta vankiloissa.

YK vaatii kidutuksen lopettamista ja salaisten vankiloiden sulkemista. Järjestö syyttää lisäksi Kiinaa laajamittaisesta aktivistien jahtaamisesta sekä useista poliittisten vankien epämääräisissä olosuhteissa tapahtuneista vankilakuolemista.

– Raportti ei ole objektiivinen ja sen sisältö perustuu väärään tietoon, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoo.

– Vastustamme kidutusta päättäväisesti, Hua sanoi ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa.

YK:n komitean mukaan Kiina on kesäkuun jälkeen ottanut tiukkaan valvontaan yli 200 ihmisoikeusaktivistia ja lakimiestä. Heistä 25 on jatkuvan tarkkailun alaisena.

– Viime aikoina liian moni kiinalainen on pidätetty vain sen takia, että he ovat osoittaneet rauhanomaisesti mieltään, Yhdysvaltain Kiinan suurlähettiläs Max Baucus sanoo lähetystön nettisivulla julkaistussa julkilausumassa.

Julkilausumassa viitataan muun muassa lakimies Pu Zhiqiangiin, joka on yksi Kiinan tunnetuimmista ihmisoikeusjuristeista sekä uiguurikansaan kuuluvaan professoriin Ilham Tohtiin, joka sai viime vuonna elinkautisen tuomion separatismista. Myös Saksan lähetystön julkilausuma mainitsi Pun ja Tohtin yhdessä monen muun epämääräisin perustein tuomittujen kanssa.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua sanoi, että syytökset ihmisoikeusloukkauksista edustavat "poliittisia ennakkoluuloja" ja "vääristyneitä" näkemyksiä. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Saksan ei pitäisi sotkeutua Kiinan oikeusjärjestelmän toimintaan.

– Olemme löytäneet kehitystien, joka sopii Kiinan kansallisiin toimintatapoihin, hän sanoi.

Kidutus yleistä: sähköshokkeja ja hakkaamista

YK:n raportissa sanotaan, että "kidutus sekä ihmisten epäasiallinen kohtelu ovat syvästi juurtunut oikeusjärjestelmään Kiinassa". Raportti paheksuu lisäsi lakimuutosta, joka sallii salaiset pidätykset.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi oman raporttinsa viime kuussa.

Siinä listattiin laajasti kidutustapoja, joihin kuuluvat sähköshokit, nukkumisen kieltäminen, lukitseminen rautatuoliin sekä kivuliaisiin asentoihin pakottaminen tuntikausiksi. Lisäksi kerrotaan laajasti hakkaamisesta, jota harjoitetaan muun muassa kengillä tai täytetyillä vesipulloilla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme