Mainos
Mainos

YK vahvistaa rauhanturvaajien asemaa Kongossa

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt yksimielisesti lisätä rauhanturvajoukkojen määrää Kongon demokraattisessa tasavallassa. Joukoille annettiin myös lisää toimiaikaa sekä valtuuksia.

Uuden päätöslauselman mukaan joukkojen toimiaikaa jatkettiin ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka, ja niiden määrää kasvatettiin nykyisestä 8700:sta 10 800:een. Jatkossa joukoilla on myös oikeus suojata siviilejä ja avustustyöntekijöitä väkivallalta. Aiemmin joukot saivat ainoastaan puolustaa itseään sekä YK:n toimitiloja.

Päätöslauselmassa julistettiin myös aseidenvientikielto Kongon niille ryhmittymille, jotka eivät ole allekirjoittaneet maan uutta vallanjakosopimusta. Kiellon valvomista pidetään kuitenkin hyvin vaikeana.

Uuden lauselman sisällöstä käytiin ankaria neuvotteluja, sillä etenkin Yhdysvallat oli suhtautunut vastahakoisesti joukkojen määrän kasvattamiseen.

Yli 50 000 ihmisen arvioidaan kuolleen etnisissä kahakoissa enemmistönä olevan lendu-heimon ja hema-vähemmistön välillä Kongon koillisosissa sitten vuoden 1999. Kesäkuussa YK lähetti ranskalaisia rauhanturvaajia Bunian kaupunkiin ja sen ympäristöön väkivaltaisuuksien hillitsemiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme