Mainos
Mainos

"Yksikin laukaus voi vaarantaa Itä-Aleppon tulitauon" – Aleppon evakuoinnit jatkuneet läpi yön

Syyrian Aleppon tulitauko on toistaiseksi pitänyt, mutta Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Niklas Saxén muistuttaa, että rauha on äärimmäisen hauras.

– Yksikin laukaus voi vaarantaa koko evakuointioperaation, tiivistää Saxén aamun Huomenta Suomessa.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu tekivät ensimmäiset evakuoinnit eilen Itä-Aleppossa. Kierroksia tehtiin Saxénin mukaan eilen yhteensä kolme ja noin 3000 ihmistä onnistuttiin evakuoimaan.

– Evakuoinnin alussa kuultiin myös ammuskelua, mutta se tapahtui toisella alueella, missä avustusjärjestöt olivat. Kun Itä-Aleppoon päästiin, niin siellä oli tiellä romua ja autoja, jotka piti siirtää työkoneilla pois, jotta päästiin perille.

Avustusjärjestöjen turvallisuus taattiin sisällissodan molempien osapuolten taholta, jolloin operaatio mahdollistui, kertoo Saxén.

Punaisen Ristin tietojen mukaan evakuoinnit ovat jatkuneet koko yön tuhotun Itä-Aleppon keskellä.

Avustusjärjestöt keräävät tarvikkeita

Ihmisten evakuointi Alepposta voi kestää arvioiden mukaan useita päiviä.

– Sen takia tulitauon ja turvatakuiden pitäminen voimassa on ensiarvoisen tärkeää. Jos arvioidaan, että kaupungissa on vähintään 30 000 ihmistä, joista suurin osa haluaa lähteä alueelta, niin evakuointi kestää.

Niklas Saxénin mukaan on mahdollista, että Itä-Aleppossa on ihmisiä, jotka haluavat jäädä kaupunkiin tuhosta huolimatta.

– Jossain vaiheessa avustusjärjestöt pääsevät Itä-Aleppoon. Nyt kerätään avustustarvikkeita ja heti kun sinne vain pääsee, niin sinne avustusjärjestöt myös suuntaavat. 

Katso koko haastattelu Syyrian Itä-Aleppon humanitäärisestä kriisistä artikkelin yläpuolelta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme