Mainos
Mainos

Video: Yli 90-metrinen ilma-alus lähti ensilennolleen – kehitettiin alkujaan armeijalle

Britannian Cardingtonissa maailman suurimmaksi kuvailtu ilma-alus on lähtenyt ensilennolleen keskiviikkona. Aluksen oli tarkoitus nousta ilmaan jo viikonloppuna, mutta tekniset ongelmat viivästyttivät neitsytlennolle lähtöä.

92-metrinen Airlander 10 -niminen alus voi saavuttaa 148 kilometrin tuntinopeuden ja se voi lentää lähes 5 000 metrissä. Heliumilla täytetty alus voi pysyä ilmassa miehittämättömänä yli kaksi viikkoa, miehitettynä viisi päivää.

Aluksen brittiläinen valmistaja, joka kuvailee alusta maailman suurimmaksi, sai Britannian hallitukselta 2,5 miljoonaa puntaa eli lähes kolme miljoonaa euroa aluksen kehitystyöhön. BBC:n mukaan yhtiö toivoo rakentavansa Airlander-aluksia lisää.

Onnistunut ensilento on Britannialle merkittävä askel ilma-aluksien kehitystyössä. Vuonna 1930 brittien kohtalokas R101-ilma-alus lähti ensimmäiselle ulkomaanlennolleen samalta Cardingtonin lentokentältä, mutta syöksyi maahan Ranskassa tappaen 48 ihmistä. Onnettomuus pysäytti ilma-aluksien kehitystyön Britanniassa.

Nykyinen Airlander on alkujaan kehitetty Yhdysvaltojen armeijalle, mutta projekti pantiin jäihin budjettileikkauksien takia. Aluksen valmistaja aloitti viime vuonna kampanjan Airlanderin ilmaan saamiseksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme