Mainos
Mainos

Yli puolet Afrikan nuorista on työttömiä – tutkijat pelkäävät uutta arabikevättä

Tutkijat ovat huolissaan kehittyvien maiden nuorisotyöttömyydestä, sillä esimerkiksi Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa kuusikymmentä prosenttia nuorista on jo nyt työttömiä.

Massatyöttömyyttä pidetäänkin kehitysmaiden vaarallisempana ongelmana, sillä alueella on jo nyt 200 miljoonaa nuorta. Väkiluvun ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2045 mennessä.

– Nuorten työllisyystilanne on erittäin huono ja huolestuttava. Yksi tärkeimmistä syistä arabikevään takana oli se, että nuoriso oli tyytymätöntä. Elämme kriisissä, sanoo viestintäpäällikkö Houtan Homayounpour YK:n Kansainvälisestä työjärjestöstä (ILO).

Ruuan hinnannousu pahentaa tilannetta

Toimettomia nuoria ei tarvitse kauaa etsiskellä Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta. Yksi vallankumousaukiolla kuljeskeleva työtön nuori on reilu parikymppinen Ermyas Halu.

– Nykytilanne ei tunnu hyvältä. Minä ja ystäväni olemme työttömiä ja onnettomia, Halu selostaa.

Nuorten tilannetta pahentaa ruuan nouseva hinta.

– Minulla on käytössä maksimissaan 2,5 euroa päivässä. Kaikki raha menee jo nyt ruokaan ja tilanne pahenee koko ajan, Halu kertoo apeana.

YK:n laskelmien mukaan maailman nuorisolle pitäisi pystyä luomaan kymmenessä vuodessa 600 miljoonaa työpaikkaa.

Katso Mari Karppisen raportti Addis Abebasta, Etiopista:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme