Mainos
Mainos

Ympäristö kakkossijalla YK:n ympäristöjärjestön kokouksessa

Maailman luonnonvaroja riistetään edelleen nopeammin kuin ne ehtivät uusiutua, YK:n ympäristöjärjestö UNEP varoitti tänään aloittaessaan kaksiviikkoisen ministerikokouksen Nairobissa Keniassa.

Kasvihuonekaasuja pääsee yhä ilmakehään enemmän kuin on asetettu tavoitteeksi. Luonnon monimuotoisuus kaventuu hälyttävää vauhtia. Kemikaalit vaarantavat ihmisten terveyden, ja ensi vuosituhannen alussa arviolta neljännes maapallon asukkaista kärsii kroonisesta vesipulasta.

UNEP:n pääjohtaja Elizabeth Dowdeswell pahoitteli avajaispuheessaan, että rikkaat maat jättävät maksamatta osuuksiaan järjestön budjetista sen varjolla, että YK-järjestelmää on uudistettava. Länsimaat ovat Yhdysvaltain johdolla arvostelleet UNEP:tä tehottomuudesta ja tuhlailusta. Kehitysmaat ovat torjuneet arvostelun ja vaatineet lisärahoitusta, jotta järjestö voisi tehokkaasti valvoa luonnonvarojen valvontaa ja käyttöä.

Kokousedustajat arvioivat tänään, että nyt alkaneessa kokouksessa käydään rajumpaa poliittista kädenvääntöä kuin koskaan aiemmin.
-Näyttää siltä, että ympäristö jää kakkoseksi uudistus- ja raha-asioiden edessä, tiivisti eräs länsidiplomaatti.

Nairobiin sijoitettu UNEP on ainoa maailmanlaajuisia asioita hoitava YK-järjestö, jonka päämaja on kehitysmaassa. UNEP:lla on 58 jäsenmaata.
(STT-DPA-Reuter)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme