Mainos
Mainos

Ympäristöjärjestön "likainen lista" julki – mansikassa eniten hyönteismyrkkyjäämiä

Mansikasta löytyi kaikkein eniten tuholaisaineiden jäänteitä ympäristöjärjestön tekemässä testissä. 

Voittoa tavoittelematon yhdysvaltalaisjärjestö EWG julkaisee vuosittain ”likainen tusina” -listan hedelmistä ja vihanneksista, joista on löytynyt eniten hyönteismyrkkyjä. Listasta kertoo muun muassa CNN.

Järjestön testiin valittiin Yhdysvalloissa myytäviä, tavalliseen tapaan kasvatettuja vihanneksia, ei siis luomutuotteita.

EWG julkaisee listan perustuen Yhdysvaltain maatalousministeriön tekemiin testeihin.

Eniten hyönteismyrkkyjen jäämiä löytyi tänä vuonna mansikasta. Yhdestä mansikasta voitiin erottaa jopa 20 eri hyönteismyrkyn jäämiä.

Kakkoseksi sijoittui pinaatti siitä syystä, että siinä oli painossa mitattuna kaksi kertaa enemmän hyönteismyrkkyjäämiä kuin muissa.

Amerikkalaisten arvioidaan syövän noin 3,6 kiloa mansikkaa vuodessa. Vaikka marjat pestään ja puhdistetaan ennen syöntiä, jää niihin järjestön mukaan silti hyönteismyrkkyjäämiä.

Hyönteismyrkkyjäämistä pystyttiin erottamaan muun muassa kolme sienitauteja tuhoavaa myrkkyä ja permetriiniä, joka on tunnettu hyönteismyrkky.

Likaiselle listalle nousivat myös muun muassa päärynä, peruna, viinirypäleet, kirsikat ja tomaatti.

Testi toteutettiin niin, että Yhdysvaltain maatalousviranomaiset kävivät ostamassa kaupasta vihanneksia ja hedelmiä ja pesivät ja kuorivat ne aivan kuten tavallinen kuluttaja ennen syöntiä. Viranomaiset ottivat tuotteista näytteet, jotka järjestö analysoi.

 Puhtaimpia hedelmiä ja kasviksia olivat sen sijaan muun muassa makea maissi, avocado, sipuli, kaali ja ananas.

Vaikka monista hedelmistä ja kasviksista löytyi runsaasti hyönteismyrkkyjen jäämiä, toisinaan vielä pesemisen ja kuorimisen jälkeenkin, Yhdysvalain maatalousministeriön mukaan pitoisuudet jäävät turvallisuusrajojen alle.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme