Mainos
Mainos

Yölliset Kreikka-neuvottelut johtivat tulokseen: Esitys kolmannesta lainaohjelmasta

Brysseliin kokoontuneiden EU-johtajien odotetaan aloittavan pian keskustelut kompromissiesityksestä Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta.

Kompromissiehdotuksen olemassaolosta kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin edustaja Twitterissä.   

Euromaiden johto on ollut koolla läpi yön. Neuvotteluissa on uutistoimisto AFP:n mukaan ollut useamman tunnin tauko sillä välin, kun Tusk, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras neuvottelivat keskenään.

Euromaiden johto keskustelee Kreikan kanssa euroryhmän aiemmin eilen esittämästä talousuudistuslistasta, jota pidetään ehtona neuvottelujen aloittamisesta Kreikan uudesta lainaohjelmasta.  
Kreikan pääministeri Alexis Tsipraksen odotetaan yrittävän hakea vaatimuslistaan lievennyksiä. Kreikka pitää listaa liian tiukkana.  

Euroeron ajatus jakaa mielipiteitä  

Euromaat ovat osin erimielisiä siitä, suhtaudutaanko talouskriisin kurittamaan Kreikkaan jo liian ankarasti. Erityisesti Ranskan ja Saksan levenevä näkemyskuilu Kreikan tilanteen hoidosta on kirvoittanut huolta Euroopan yhtenäisyyden tulevaisuudesta yleisemmin.  

Ranskan presidentti Francois Hollande on haastanut Saksan johtaman tiukkalinjaisten maiden rintaman. Hollande tyrmäsi huippukokoukseen tullessaan ajatuksen Kreikan väliaikaisesta euroerosta. Hän tähdensi Ranskan tekevän kaikkensa pitääkseen Kreikan yhteisvaluutassa.  

Sosiaalisessa mediassa Kreikalle esitetyt ehdot ja väliaikaisen euroeron nosto keskusteluun aiheuttivat kansainvälisen mielipidemyrskyn.

Twitterissä asiasana #ThisIsACoup ("Tämä on vallankaappaus") nousi mikroblogipalvelun käytetyimpien listalle. Asiasanalla osoitettiin tukea Kreikan yrityksille höllentää saamiaan ehtoja.  

Poliitikkoja, analyytikoiden ja journalistien lisäksi asiaa kommentoivat tavalliset Twitter-käyttäjät ympäri maailman.  

Twitterissä Kreikan velkojia ja EU:ta kritisoivien mielipiteet sanoi jakavansa myös talousnobelisti Paul Krugman. Yhdysvaltalainen taloustieteilijä kommentoi New York Times -lehden blogissaan, että Kreikalle esitetty vaatimuslista on "hullun hommaa", vie Kreikalta toivon helpotuksesta ja on vastoin kansallista suvereniteettia.  

Kreikalta vaadittu lakiuudistuksia jo keskiviikoksi  

Euromaiden valtiovarainministerit vaativat Kreikalta eilen kokouksensa päätteeksi huomattavasti kovempia lainaehtoja kuin ne, joista kreikkalaiset ovat kansanäänestyksessä äänekkäästi kieltäytyneet.  
Kreikan pitäisi viedä keskiviikkoon mennessä parlamentin läpi pitkä lista lisätoimia, jotka koskevat muun muassa arvonlisäverotusta ja eläkkeitä. Tämän lisäksi Kreikalta odotetaan sitoutumista laajaan uudistuspakettiin, jota kolmivuotinen tukiohjelma edellyttää.  

Euroryhmän asiakirjan mukaan Kreikan väliaikainen ero eurosta on mahdollinen, jos tukipaketista ei päästä sopuun, ja tällöin Kreikan velkojen uudelleenjärjestely olisi mahdollista.  

Valtiovarainministerit eivät olleet Kreikan väliaikaiseen euroeroon ja velkojen leikkauksiin liittyvästä maininnasta yksimielisiä, minkä vuoksi se on asiakirjassa suluissa.  

Kreikan uusi avustuspaketti voi asiakirjan mukaan nousta 82-86 miljardiin euroon. Luvut perustuvat instituutioiden arvioihin.  
Euroryhmän on määrä kokoontua taas tänään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme