Mainos
Mainos

"Ystäväni Jim ei enää matkusta Pariisiin" – Hollande ärähti Trumpin turvattomuusväitteille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkanut Euroopan turvallisuuden ryöpyttämistä. Tällä kertaa pääpaino oli Pariisissa. Trump esitteli "ystävänsä Jimin", joka ei uskalla enää viedä perhettään Ranskaan. Ranskan presidentti Francois Hollande on kärkevästi kehottanut Trumpia muistamaan Yhdysvaltain omat tragediat ja pysymään lojaalina liittolaisilleen.

Donald Trump keskittyi republikaanien CPAC-kokouksen puheessaan terrorismin torjuntaan.

– Työskennellen yhdessä liittolaistemme kanssa häädämme tämän pahuuden maan päältä. Samaan aikaan ymmärrämme, että kansallinen turvallisuutemme alkaa rajoilta. Ulkomaiset terroristit eivät voi iskeä Amerikkaan jos he eivät pääse maahan. Muuten, katsokaapa mitä tapahtuu Euroopassa, katsokaa mitä tapahtuu Euroopassa, Trump toisteli.

"Ruotsissa ymmärretään, että olen oikeassa"

Viime päivinä Trumpin Ruotsi-lausunnot ovat keränneet paljon huomiota.

Hän päivitteli puheessaan "Ruotsin eilisiä tapahtumia" viitaten ilmeisesti terrori-iskuun, mihin Ruotsin valtiojohto ja media reagoivat hämmästelemällä, mitä Ruotsissa oli Trumpin mielestä tapahtunut.

Myöhemmin kävi ilmi, että Trump oli viitannut uutiskanava Foxin dokumenttiin jossa oli käsitelty Ruotsin maahanmuuttoasioita.

Trumpin kommentit nostattivat ensin huumorimeemien tulvan, jossa ruotsalaiset päivittelivät Ruotsin "eilisiä tapahtumia".

Tilanne muuttui kuitenkin monimutkaisemmaksi sen jälkeen kun Tukholmassa, Rinkebyn lähiössä, puhkesi väkivaltaisia mellakoita. Trumpin väittämiä "eilisiä tapahtumia" ei siis Ruotsissa tapahtunut, mutta puheen jälkeen kyllä tapahtui. 

Eilen Trump palasi Ruotsi-asiaan uudestaan.

– Sain paljon rapaa Ruotsista. Ja päivää sen jälkeen kysyin, eikö kukaan raportoi siitä mitä tapahtuu? Eikä raportoinut. Useimmat eivät. Katsokaa mitä tapahtuu Ruotsissa. Rakastan Ruotsia, mahtava maa, mahtavia ihmisiä, rakastan Ruotsia.

– Mutta he ymmärtävät. Ihmiset siellä ymmärtävät että minä olen oikeassa. Katsokaa mitä tapahtuu Ruotsissa. Katsokaa mitä tapahtuu Saksassa, Trump päivitteli.

"Ystäväni Jim ei enää matkusta Pariisiin”

Ruotsin jälkeen Trump siirtyi moittimaan Ranskaa useiden anekdoottien ja kommenttien kautta.

– Katsokaa mitä tapahtuu Ranskassa. katsokaa Nizzaa ja Pariisia. Minulla on ystävä, tosi tosi merkittävä mies. Hän rakastaa valon kaupunkia, hän rakastaa Pariisia. Vuosikaudet, joka vuosi kesäisin hän matkusti aina Pariisiin ihan automaattisesti vaimonsa ja perheensä kanssa.

– Ei ole nähty hetkeen, ja minä kysyin: Jim, saanko kysyä, mitä kuuluu Pariisiin? "Pariisiin? En mene sinne enää! Pariisi ei ole enää Pariisi." Neljään, viiteen vuoteen hän ei ole enää matkustanut sinne. Hän ei kaipaa sitä ollenkaan. Hän ei edes ajattele menevänsä sinne, Trump kuvaili.

– Katsokaa nyt mitä tapahtuu maailmassamme, ihmiset. Meidän pitää olla fiksuja. Meidän pitää olla fiksuja. Me emme voi antaa sen tapahtua meille. Joten antakaa minun sanoa tämä täysin suoraan: Me aiomme pitää radikaalit islamistiterroristit helvetin kaukana maastamme, Trump jyrisi.

Hollande: "Enpä lähtisi vertailemaan"

Ranskan presidentti Francois Hollande on närkästynyt Trumpin puheista. Hän muistuttaa että Yhdysvalloissa on koettu usein suuria omiakin ampumistragedioita.

– En nyt lähtisi vertailemaan, mutta täällä meillä ihmisillä ei ole yleistä pääsyä aseisiin. Täällä ihmiset eivät avaa tulta väkijoukkoon pelkästä draaman ja tragedian tuomasta tyydytyksestä.

– Terrorismi on kyllä olemassa ja sitä vastaan meidän on yhdessä taisteltava. Mutta ei ole koskaan hyvä ryhtyä uhmaamaan omia liittolaisiaan. Minä en tekisi niin Yhdysvaltoja kohtaan ja kehotan Yhdysvaltain presidenttiä olemaan tekemättä niin Ranskaa kohtaan, Hollande varoitti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme