Mainos
Mainos

Zairen tilanne esillä sekä Brysselissä että Stuttgartissa

Zairen pakolaiskriisin helpottamisesta neuvoteltiin sekä Brysselissä että Stuttgartissa. EU:n kehitysyhteistyöministerit päättivät antaa hätäapua Itä-Zairen ja Ruandan pakolaisille 150 miljoonaa ecua eli 870 miljoonaa markkaa. Samalla ministerineuvosto pyysi virallisesti Länsi-Euroopan unionia WEU:ta tukemaan humanitaarista avustusoperaatiota Keski-Afrikan järvialueella.

WEU on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis auttamaan kuljetusten ja viestintäyhteyksien järjestämisessä. WEU on kymmenen EU-maan sotilaallinen yhteistyöjärjestö. Stuttgartissa kokoontuivat puolestaan noin 40 maan edustajat pohtimaan Kanadan johdolla kansainvälisen joukon lähettämistä Itä-Zaireen.

YK:n on hyväksynyt tätä koskevan päätöksen, mutta sittemmin on noussut epäily, onko joukko enää tarpeellinen, koska satojatuhansia pakolaisia on jo palannut tai palaamassa Zairesta kotimaahansa Ruandaan.

Mahdollisen sotilasoperaation kanadalainen komentaja kenraaliluutnantti Maurice Baril arveli Stuttgartissa ensimmäisen kokouspäivän iltana, että toimintavaihtoehtoja pohditaan viikonlopun yli. Barilin mielestä sotilaallinen tuki pakolaisten auttamiseksi on edelleen tarpeen.

Stuttgartissa esitetyt arviot Itä-Zairessa yhä olevien pakolaisten määrästä liikkuivat 100 000:sta 500 000:een, ja koolla olevien maiden edustajat ovat erimielisiä siitä, paljonko miehiä alueelle lähetettäviin kansainvälisiin joukkoihin tarvittaisiin.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi satelliittikuvien perusteella, että Itä-Zairessa olisi edelleen 700 000 pakolaista. Aluetta hallitsevat kapinalliset sen sijaan julistivat tänään, että kaikki pakolaiset ovat jo palanneet Ruandaan, eikä kansainvälisiä joukkoja enää tarvita.
(STT-Reuter-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme