Mainos
Mainos

Zimbabwe vahvisti yritysten kansallistamislain

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on vahvistanut lain, joka pakottaa maassa toimivat yritykset luovuttamaan määräysvallan paikallisille. Lain pelätään merkitsevän lopullista kuoliniskua maan ennestään surkealle taloudelle.

Lain mukaan ulkomaalaisten tai valkoisten omistamien yritysten on annettava vähintään 51 prosentin hallinta mustalle väestölle. Hallitseva Zanu-PF-puolue runnoi lain läpi parlamentissa viime syksynä, ja Mugabe vahvisti sen viikonloppuna.

Hallitus on pyrkinyt liennyttämään kansallistamispelkoja ilmoittamalla, että määräysvallan siirtämisestä neuvotellaan yritysten kanssa.

Talousasiantuntijat kuitenkin arvelevat, että laki vain vauhdittaa muutenkin hurjaa alamäkeä: vajaan vuosikymmenen aikana Zimbabwen talous on supistunut kolmanneksella, työttömyys on arviolta 80 prosenttia ja inflaatio tähtitieteellinen. Ulkomaiset sijoittajat ovat valtaosin lähteneet.

Maassa järjestetään presidentin- ja parlamenttivaalit maaliskuun lopussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme