Mainos
Mainos

Zimbabwelaiset joutuvat yhä odottelemaan vaalitulosta

Zimbabwen presidentinvaaleista on jo toista viikkoa, mutta tuloksia ei saatu vielä tänäänkään. Maan korkein oikeus tosin päätti viimein ottaa käsiteltäväkseen opposition vaatimuksen tulosten välittömästä julkistamisesta, mutta lykkäsi sen käsittelyn huomiseksi.

Tuomarit myös kumosivat keskusvaalilautakunnan valituksen, jonka mukaan oikeudella ei olisi päätösvaltaa asiassa.

Suurin oppositioryhmä MDC katsoo, että sen ehdokas Morgan Tsvangirai keräsi jo ensimmäisellä kierroksella voittoon vaadittavat yli 50 prosenttia äänistä. MDC epäilee viivytyksen viittaavan vaalivilppiin ja vaatii tuloksia heti julki.

Istuva presidentti Robert Mugabe ja valtapuolue Zanu-PF kuitenkin edellyttävät äänten uudelleenlaskentaa. Mugaben mielestä kukaan ehdokkaista ei saanut ehdotonta enemmistöä, ja siksi tarvitaan vielä toinen kierros.

Mugabe on myös vihjaillut, että oppositio haluaa kumota hänen maareforminsa ja saattaa maat jälleen valkoisten käsiin.

Paikallisen viljelijäliiton mukaan valkoisten omistamien maatilojen valtaukset ovatkin taas käynnistyneet Keski-Zimbabwessa. Liiton mukaan poliisi on voimaton "apartheidkampanjan" edessä, sillä valtauksille on valtuutus poliittiselta johdolta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme